Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Yenimahalle ilçesi sınırları içinde… Ama Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 2023 öğrenci, öğretmen ve yöneticilerle birlikte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın doğum günü için “İyi ki doğdun Erdoğan” diye bağırtılarak saraya yürütülecekti. Bunun ardından da, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nü iki yıldır vekaleten yürüten Tugay Gözüm’ün de asaleten ataması yapılacaktı. SÖZCÜ’nün gündeme getirmesi ve halkın müthiş tepkisi sonucu Cumhurbaşkanı’nın doğum günü olan 26 Şubat’ta “saraya yapılacak yürüyüş” iptal edildi.
Ankara Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt, Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Tugay Gözüm’ün, öğrencilerle birlikte saraya yürüyeceğine ilişkin genelgesinden habersiz değildir. En azından kendisine, “Saray senin sınırların içinde değildir” demesi de gerekirdi. Ancak konu saray olunca “olumsuz ve tepki çekecek uygulama” olsa bile bu işlere kimse karışmıyor.
PARA TOPLATAN DA, PAZARLAMA YAPAN DA VAR
Dinci örgütler okullara sızmış. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine yapılan atamalarda etkili olan dinci vakıf ve dernekler de yaptırdıkları bu atamaların karşılığını almak için çalışıyor. “Kafaya aldıkları müdürler” sayesinde kimisi okullarda para bile topluyor. Hem de bu parayı öğretmenlere toplatıyorlar. Kimileri okullarda kitap pazarlıyor. Yöneticiler, bu kitapların öğrenciler tarafından aldırılmasına aracılık yapıyor. Okul kantinleri, öğrenci servisleri de yine belli bir ortaklıkla yürütülüyor. Peki bu paralar nereye gidiyor?
Son olay, bakanlık için ders oldu. Bakan Nabi Avcı, bundan böyle müdürlüklerin yapacağı etkinliğin mutlaka sıralı amirler yoluyla üst makamlara bildirilmesi ve gerekli onaydan sonra karar alınmasını istedi. Bugün çok sayıda dinci örgüt “kafaya aldığı” yöneticilerle okullarda para topluyor, dergi-kitap satışı yapıyor.
YÖNETMELİKLER DURDURULSA BİLE
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yurtdışında 56 temsilciliği bulunuyor. Bunun 31’i Eğitim Müşavirliği, 25’i Eğitim Ataşeliği kadrosundan oluşuyor. Müşavirlik ve ataşeliklere tam anlamıyla “ahbap-çavuş” ilişkisiyle atamalar yapılıyor. Terör, şehitler, başkanlık sistemi derken bu olaylardan kimsenin haberi bile olmuyor.
“Yurtdışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personel Hakkında Yönetmelik”te yapılan değişiklikle adaylar için seçme kriterleri, sınavda başarılı olma, dil bilme gibi zorunluluklar da kaldırıldı. Ancak bu yönetmeliğin de yürütmesi Danıştay 16. Dairesi’nin 2015/10972 tarih sayılı kararıyla durdurulmuştu. Ama bu arada sınavsız, kritersiz atanan atandı.
Kimler mi atandı? Bazılarının durumuna bakalım, gerçekten bu kişilerin yurtdışında öğrencilere hizmet için mi, yoksa biraz daha fazla maaş alsınlar diye mi gönderildiğine karar verelim:
– Bakü Eğitim Müşavirliği’ne, kardeşi Bakü’de işadamı olan Abdulgafur Büyükfırat atandı.
– Astana Eğitim Müşavirliği’ne bir dönem YİMPAŞ’ta görev alan İsa Şeker atandı.
– Bişkek Eğitim Müşavirliği’ne AKP Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu’nun kardeşi olan, girdiği müşavirliğin yazılı sınavını kazanamayan, yönetmelik değişince torpille atanma hakkı elde eden Recep Sula atandı.
– Lefkoşa Eğitim Müşavirliği’ne eski AKP Milletvekili Eyüp Fatsa’nın kardeşi Harun Fatsa atandı.
– Stuttgart’ta Eğitim Ataşeliği’ne atanacak sanki Milli Eğitim personeli yokmuş gibi Akdeniz Üniversitesi’nden Mehmet Canpulat atandı. Berlin Ataşeliği’ne Açık Öğretim Fakültesi Köln temsilcisi Gürsel Gür, Karlsruhe’ye sendikacı-öğretmen Gürkan Avcı verildi.
– Eski Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, yabancı dili olmamasına rağmen Nürnberg’e Eğitim Ataşesi olarak görevlendirildi.
– New York Eğitim Ataşeliği’ne Bakan Danışmanı Enes Karaman görevlendirildi. Bu kişi Milli Eğitim Müşavirliği’ne açıktan atama yoluyla ve sınavsız olarak alınmıştı. Şimdi de dil öğrenmesi için ataşe olarak gönderildi.
– Yurtdışı teşkilatlarının bağlı bulunduğu Genel Müdür Ziya Yediyıldız bu görevden alındı ve oğlunun yaşadığı Paris’e Eğitim Müşaviri olarak atandı.
İSTANBUL’A YENİ MÜDÜR
Bu atamaların tamamı sınav yapılmadan gerçekleştirildi. Eğitim ataşe ve müşavirleri yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın eğitim işlerine yardımcı olsunlar diye mi gönderiliyor, yoksa yurtdışındaki kendi çocuklarının eğitimlerine yardımcı olsunlar diye mi gönderiliyor? Bunların dışında da avantajlı yurtdışı maaşları ile ceplerini doldurmaları mı sağlanıyor?
Muammer Yıldız, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nden, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’na getiriliyor. Yerine getirilecek Ömer Faruk Kalyoncu’nun ise sadece 3 aylık öğretmenliği var. Özelliği Milli Gençlik Vakfı’ndan olması. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdür Vekili olan Kalyoncu’nun görevlendirmesi İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yapıldı yapılmasına ama o “asaleten atamam yapılmadan gitmem” diyor.