Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, maketten yapılan satışların TÜİK sayısal verilerinde görünmemesine rağmen geçtiğimiz yıl 1 milyon 290 bin adet konut satılmasının yanı sıra kiraların da tavan yaptığını söyledi.
İstanbul’daki emlak alımlarının yaklaşık yüzde 65’inin kira getirili mülklerde yoğunlaştığını ve yatırım hedefli olduğunun altını çizen Erilkun, şunları söyledi:
“Bu yatırımlar İstanbul’un hemen her bölgesinde özelliklede B ve C gelir düzeyine sahip noktalarında, kira değerlerini neredeyse A grubu seviyesine gelecek kadar zorluyor.
Bugün emlak alımı şu lokasyonda çok yoğun demek doğru değil. Çünkü gerek birinci elde gerekse ikinci elde alıcıların bütçeleri ve ek finansman olanaklarına göre dünün değersiz görülen ama bugün kentsel dönüşümle değerini katlayacak olan yapılar da hızla alıcı buluyor.”
6 ayda yüzde 35 artış!
Erilkun, özellikle yılın ikinci yarısında dikkat çeken bir kira artışı yaşandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Şehrin bilinen merkezlerinde son 6 ayda ortalama yüzde 35’lere varan kira artışları oldu.
Bu durum toplu konut bölgelerindeki hareketi dolayısıyla o bölgelerde de talepten doğan fiyat artışlarını da beraberinde getirdi.
Örneğin Beşiktaş’ta yılın ilk çeyreğinde 2 bin 400 TL’ye kiraya verilebilen 100 metrekare büyüklüğünde bir dairenin fiyatı bugün 3 bin 800 TL’ye kadar çıkabilirken, Halkalı’da 700 TL olan bir gayrimenkul minimum 950 TL’den kiraya verilebiliyor.”
İşte bölge bölge kira fiyatlarındaki artışlar (TL):
Yüzde 15 daha artış bekleniyor
2016’da Beşiktaş, Kadıköy gibi merkezi lokasyonlarda kiraların minumum yüzde 15 daha artış göstereceğine dikkat çeken Hakan Erilkun, “Bugün yeni üretimin yok denecek kadar az olduğu Beşiktaş, Beyoğlu, Kadıköy başta olmak üzere köklü merkezlerde her zaman yoğun olan talepler mevcut alan ve konut kapasitesi sınırlı olduğu için fiyatlara yansımaya devam edecek” dedi.
Mevcut kiracıların haklarını kullanarak kira kontratlarını yenilemeyi tercih etmelerinin de fiyatları etkileyeceğini vurgulayan Erilkun, şöyle devam etti:
“Kiralanabilecek mülk sayısı da sınırlı olacağı için artan talebin fiyatlara yansıması kaçınılmaz bir hal alacaktır. Bu durumun yeni ve modern İstanbul olarak adlandırdığımız Halkalı, Bahçeşehir gibi bölgelerdeki kira fiyatlarında da artışa neden olması tüketiciyi kira bedelini kredi taksidi olarak ödemeye yönlendiriyor.”
CNNTürk