Kapanmanın eşiğine gelmiş bir okulu modern köy enstitüsü haline dönüştüren Fatma öğretmen Waldorf eğitim sistemini müfredatla birleştirdi. Derslerin ardından oyun atölyeleri yapılıyor
Atandığı harap durumdaki okulu yenileyen Fatma Ayan modern köy enstitüsünü yaşama geçirdi. Sabahtan MEB müfredatının uygulandığı okulda öğleden sonra satranç, dikiş, tadilat, tarım, kilim dokuma dersleri veriliyor
Kapanmanın eşiğine gelmiş bir okulu bölgenin en gözde eğitim kurumu haline dönüştüren Antalya’nın Alanya ilçesi Mahmutlar beldesindeki Kılıçarslan İlkokulu Müdürü Fatma Ayan, Sabancı Vakfı’nın “Fark Yaratanlar” projesinde birinci oldu.
Fatma Ayan, 3 yıl önce buraya atandığında harap bir okulla karşılaştı. 17 öğrenci ve 1 öğretmen bulunan okulda öğrencilerin okuması için hiçbir imkan yoktu. Fatma Ayan, işe okulun fiziki yapısını düzeltmekle başladı. İlk olarak eşi, belde sakinleri, yardımseverler, kaymakamlık ve belediyeden de destek alarak harap durumdaki okulun tadilatını yaptı. Ayan ve gönüllüler okulda kütüphane kurmak için internetten çağrı yaptıktan sonra birçok yerden kitap yardımı geldi. Bir şirketin kütüphane için konteyner göndermesi üzerine Kaymakamlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteği ile konteyner raf sistemlerini oluşturup Türkiye’nin ilk açık kütüphanesini kurdular. Sekiz bin kitaplık açık kütüphane Alanya’da çok ses getirince Alanyalı müteahhitler, okulu yenilemek için seferber oldu.
DERSLER BİTİNCE ATÖLYELER BAŞLIYOR
Ayan, bir yandan okulun fiziksel koşullarını iyileştirirken diğer yandan da öğrencilerine yeni deneyimler yaşatıyor. Ayan, köy enstitüsünü modernleştirmek adına, çocuğu birey olarak görüp yaratıcılığını, öğrenme yeteneğini, düş gücünü, iradesini ve iyimserliğini destekleyen Waldorf eğitim sistemini müfredatla bütünleştiriyor. Öğrenciler kurulan çok donanımlı bir laboratuarda deneyler yaparak eğitim alıyorlar. Okulda normal tedrisatın yanında derslerinin ardından öğrencilerle dikiş, tadilat, tamirat, alet kullanma, kaybolan geleneksel oyunlar atölyeleri yapılıyor.
DOKUNAN KİLİMLER FUARDA SERGİLENECEK
Okulda ayrıca uygulamalı serbest etkinlik dersleri de mevcut. Köyde Yörük Nine lakablı Emine Çoban her gün öğrencilere kilim dokuma dersleri vererek bölgedeki yörük kültürünün devamlılığına katkı sağlıyor. Öğrenciler tarafından dokunan kilimler ise EXPO 2016’da sergilenecek. Uygulama çerçevesinde ‘1 Tohum, 1 Umut’ projesiyle ise öğrenciler tarım dersleri alıyor ve kurulan kümeslerde tavukçuluk öğreniyor kendilerine ait bahçelerinde domates, biber, salatalık gibi sebze yetiştiriyor. Okulda öğrencileri geliştirmek amacıyla satranç dersleri de veriliyor. Bu derslerde uzmanlaşan 14 öğrencinin 7’si bölgedeki satranç turnuvasında dereceye girdiler.
Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliği ile her yıl temizlik ve hijyen açısından belirli kriterleri yerine getiren okullara verilen beyaz bayrak 2015-2016 eğitim yılında Kılıçarslan İlkokulu’na verildi.
Öğrenci sayısı 47’ye çıkan okulda 3 öğretmen eğitim veriyor. Okulda yarattığı dönüşüm 20 yıllık öğretmen Fatma Ayan’a Değerler Eğitimi Platformu’nda 3 ödül kazandırdı.