Rakka operasyonunda çekilen YPG armalı ABD askerleri Türkiye’nin gündemine oturdu. ‘İşin aslını’ uzmanlarına sorduk. İşte Suriye’den gelen fotoğrafın arka planı.
Suriye’de Rakka kentini IŞİD’in elinden almak için başlatılan operasyon, kuzeyde kırsal alanda yoğunlaştı. YPG’nin de içinde olduğu Demokratik Suriye Güçleri bazı bölgeleri aldı. Sivillerin Rakka’dan ayrılmasına izin vermeyen IŞİD ise direnişini sürdürüyor. Bölgeden gelen görüntülerde Amerikan askerlerinin YPG militanları ile birlikte çatıştıkları gözlendi. Amerikan Özel Kuvvetleri üniforması giyen askerlerin üniformalarına YPG arması takmaları dikkat çekti.
PENTAGON SÖZCÜSÜ : SİLAHLI GÜÇLERİN ARASINA KARIŞABİLİRLER
Söz konusu fotoğraf ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook’a da soruldu. ABD’li askerlerin bölgede sıcak çatışmaya girmediğini savunan Cook “Özel harekât birlikleri belli bölgelerde operasyonlara katılırken kendi güvenliklerini sağlamak adına yerel silahlı güçlerin arasına karışabilir” yorumunda bulundu.
ÇAVUŞOĞLU:İKİ YÜZLÜKTÜR
Konuyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise ABD’ye tepki gösterdi. Çavuşoğlu “Müttefikimiz olar bir ülkenin YPG arması kullanması kabul edilemez. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu çifte standarttır. İki yüzlülüktür” dedi.
TÜRKİYE’YE MESAJ MI?
ABD’lilerin PYD arması ile verdiği poz Ankara kulislerini de karıştırdı. Daha iki gün önce yapılan yeni hükümetin ilk Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası dünyaya verilen “sert PYD mesajlarının” ardından ajaslara düşen fotoğraflar “Türkiye’ye ABD’nin mesajı mı?” sorusuna neden oldu.
“ÖZEL KUVVET OLDUĞUNU SANMIYORUM”
Konuyla ilgili sozcu.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Özel Harp Uzmanı Abdullah Ağar Suriye’deki gelişmelerin “iyi okunması” gerektiğini belirterek çarpıcı tespitlerde bulundu.
Söz konusu fotoğraftaki ABD’lilerin özel kuvvet mensubu olmaktan çok paralı asker diye bilinen güçlerin elemanları olabileceğini belirten Ağar “ABD’nin askeri kıymetlidir ucuz işlerde kullanmazlar. Özellikle bölgede verilecek bir zayiatın hesabını ABD kendi ülkesinde veremez. Onların paralı asker olma ihtimalleri daha fazla” diye konuştu.
“ARMALARA DEĞİL SİLAHLARA BAKIN”
Bölgedeki ABD’li askerlerin ABD ordusuna mensup özel kuvvetlerden ziyade, özel güvenlik şirketlerini mikro orduları olduğuna dikkat çeken Abdullah Ağar “Bence asıl sorun oradaki ABD’lilerden ziyade YPG’nin elindeki silahlar. Mesela o fotoğrafta önemli olan MK 19 otomatik bomba atarın bulunması. ABD resmi olarak YPG’ye silah yardımı yapmadığını söylüyordu ancak görselde ABD silahları mevcut” diye konuştu.
YPG’nin CErablus – Afrin hattında yeniden güçlenmeye çalıştığını belirten Ağar ABD’nin Suriye’de Türkiye için yaşattığı çelişkelere de “at yarışı örneği” ile dikkat çekti. Ağar ” ABD maça hiçbir zaman 11 kişiyle çıkmaz. ABD 11 kişi artı hakemlerle birlikte maça çıkar. Ayrıca ABD’nin parası çoktur ve yarıştaki tüm atlara oynar. O atlar yarış esnasında birbirlerini ezerler falan onun için önemli değildir. O kimin kazandığına bakar” yorumunda bulundu.
MK 19 Bombaatar
Soğuk Savaş döneminde ABD silahlı kuvvetleri envanterine girmiş, Vietnam Savaşı’nda da kullanılmış, şerit beslemeli 40 mm’lik bombaatardır. Maksimum menzili 2.212 m, etkili menzili yaklaşık 1.500 metredir. En yakın güvenli atış mesafesi 75 metredir. AN/TVS-5 gece görüş sistemi monte edilebilir. TSK tarafından da kullanılmaktadır. Silah 24 yiv 24 set’ten oluşan bir namluya sahiptir. Çeşitli mühimmatı vardır ve en etkilileri antipersonel ve zırh delici mühimattır. Çok hassas bir başlığa sahip bu bombalar elden düşürme sonucu da patlayabilmektedir. Silahın en büyük dezavantajlarından birisi, karlı havalarda silah ateşlendikten sonra bombanın düştüğü yerdeki yumuşak karın, sert bir zemin oluşturamaması sonucu mühimmat patlamama olasılığının bulunmasıdır. Silahın geri tepme kuvveti 272 kg olduğu için ateşlenmeden önce zemine sabitlenmelidir. Silah tek atım ve otomatik atım olarak iki ayarda çalışabilmektedir.
sözcü