Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den ilginç açıklama… Hükümetlerin basına müdahale etmemesi gerektiğini söyleyen Putin, gazetecilerin ellerindeki bilgiyi özgür bir şekilde yaymasına izin verilmesini istedi.
Medyaya yönelik baskının Türkiye’yi aratmadığı Rusya’da Putin, Rossiya Segodnya gazetesinin düzenlediği medya forumunda konuştu. Putin, dünyanın her bölgesinde hükümetlerin bilginin yayılmasının önünü açması gerektiğini savundu.
DHA’nın haberine göre; gazeteciliği “gerçeği arama eylemi” olarak tanımlayan Putin, bilginin objektif olmasının önemine dikkat çekti.
Hükümetlerin hoşa giden haberi savunurken, hoşa gitmeyen haberi ise çeşitli siyasi grupların çıkarlarına hizmet etmekle suçlayamayacağını kaydeden Putin, basın mensuplarından da tarafsız ve doğru haber peşinde olmalarını istedi.
RUSYA’YA ÇOK SERT ELEŞTİRİ
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2016 raporunda, Rusya 180 ülke arasında 148’inci sırada yer almıştı. Aynı listede Türkiye ise 151’inciliğe oturmuştu.
Rapora göre; Vladimir Putin’in 2012’de Kremlin’e geri dönüşüyle birlikte, sert kanunlar ve web sitelerine yönelik engellemeler bağımsız medya üzerindeki baskıları arttırdı. Önde gelen bağımsız haber kaynakları ya kontrol altına alındı ya da ortadan kaldırıldı.
TV kanalları izleyicileri yoğun propagandaya maruz bırakırken yeni milliyetçi ve tutucu söylemi sorgulayan ya da en azından kaliteli gazetecilik yapmaya çalışanlar için atmosfer oldukça baskıcı bir hal aldı. Önemli insan hakları savunucusu STK’lar “yabancı ajan” ilan edildi.
GAZETECİLERE YÖNELİK SUİKASTLAR
Öte yandan, Putin Rusyası’nda birçok gazeteci suikasta kurban gitti. Putin’in Çeçenlere karşı yürüttüğü savaşı ‘kirli savaş’ olarak nitelendiren Anna Politkovskaya, birçok kez öldürülmek istenmiş, en sonunda 7 Ekim 2006’da evinin asansöründe ölü bulunmuştu.
Son olarak Nisan 2016’da Dmitri Tsilikin Petersburg’daki evinde ölü bulunmuştu. Tsilikin’in cep telefonu ve bilgisayarı bulunamamıştı. Ayrıca yine bu yıl içerisinde muhalif gazeteci Vladimir Pribılovski evinde ölü bulundu.
Rusya’da daha önceki yıllarda da birçok gazeteci öldürülmüştü. Ayrıca Rusya Gazeteciler Birliği’nin açıklamasına göre; 1993-2012 yılları arasında Rusya’da toplam 341 gazeteci meslek hayatı ile bağlantılı olarak yaşamını yitirdi.