Elazığ’da servis aracının kazası sonucu 9 işçinin yaşamını yitirdiğine işaret edilen açıklamaya göre, “Trafik, servis kazaları ülkemizde iş cinayetlerinin ilk üç nedeninden biri iken siz sorunu sadece ‘insan hatası’ olarak açıklıyorsunuz. Oysa trafik/servis kazası nedenli iş cinayetlerinin temelini devletin bir bütün olarak yanlış ulaşım politikaları oluşturuyor.”
Türkiye’de bulunan Suriyeliler’in de “en kötü koşullarda çalışıp ve iş cinayetlerine maruz kaldıkları” belirtilen açıklamada, “Haziran ayında iş cinayetlerinde yeni bir rekor kırıdı; 22 göçmen işçi çeşitli işkollarında çalışırken yaşamını yitirdi” denildi ve şu bilgiler verildi:
“Öyle ki daha 11 yaşında çocuk… Mustafa Cemal, 27 Haziran’da İstanbul Başakşehir’de bulunan Aykosan Sanayi Sitesi’nde 4-B Blok’ta çalıştığı ayakkabı atölyesine çıkmak için bindiği yük asansöründe kapı ile duvar arasına sıkıştı. Türkçe bilmiyorlardı, Muhammed Muhtar Muhayri, 19 Haziran’da Kahramanmaraş Türkoğlu’nda patronu da Suriyeli olan Palmyra Mermer atölyesinde yükleme yaparken devrilen forkliftin altında kaldı. Suriyeli iş arkadaşları dil bilmediklerinden ambulans ve itfaiyeye dert anlatamadılar ve yardım 40 dakika sonra geldi. Ancak Muhayri kardeşimiz yaşamını yitirdi.”
“Silikozis” adı verilen kot kumlama işlemlerinin yasaklanmasına karşın ölümlerin sürdüğüne de dikkat çekilen İSİG açıklamasında, “32 yaşındaki işçi Mutlu Aydar yıllardır hastaydı ve tedavi gördüğü İstanbul 500 Evler Şafak Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Bingöl Taşlıçaylı olan Aydar 15. Taşlıçaylı, genelde kot kumlamadan ölen 66. silikozis işçisiydi” denildi.