29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 90. yıldönümü kapsamında Karabük’te tören düzenlendi.
Karabük Valisi İzzettin Küçük’ün makamındaki tebrik kabulünün ardından Atatürk Anıtı’ndan törenlerin düzenleneceği Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’na “Cumhuriyet Korteji” düzenlendi. Statta devam eden etkinliklerde Vali İzzettin Küçük, İl Jadarma Komutanı Kıdemli Albay Samit Tokmak ve Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Fatma Danışman, halkın bayramını kutladı.
Daha sonra Karabük Valisi İzzettin Küçük, yaptığı konuşmada, bayramı coşku, gurur ve sevinçle kutladıklarını söyledi.
29 Ekim’in en kıymetli bayramları olduğunu ifade eden Küçük, “ Bu bayram vesilesiyle en kıymetli şeyleri elde etmiştir Türk Milleti Cumhuriyetin kuruluşu sadece ve sadece bir rejim ve yönetim değişikliğinden ibaret değildir. Belki pek çok memlekette rejim değişiklikleriyle elbette bayramlar da kutlanıyordur ama, bizim için bundan çok daha öte derin manaları vardır. Her şeyden önce Cumhuriyet büyük bir Kurtuluş Savaşından sonra ilan edilmiştir. Yok olmak üzere, toprakları teslim edilmek üzere, tarihte saf dışı bırakılmak üzere olan bir milletin büyük lideriyle, önderiyle girdiği kanlı mücadeleden sonra elde ettiği muhteşem zaferin taçlanmasıdır Cumhuriyet. 1. Dünya savaşı sonrası mağlup devletlerden sayıldık. Topraklarımız pek çok ülke tarafından işgal edildi, yağmalandı, silahlı kuvvetlerimiz dağıtıldı, bütün kaynaklarımız yağmalanmış bulunmaktaydı. Böyle bir şart için milletin ümit ve azmi de kaybolmuştu. Yaklaşık 200 yıldır biz savaşıyorduk batıyla, doğuyla ve maalesef makus talihimiz sürekli toprak kaybediyorduk. 1. Dünya savaşından sonra artık insanların kafasında bir daha özgür, ayakta duran bir Devlet olmayacağımız kanaati yerleşmişti. Pek çok cemiyet kurulmuştu bu tarihte, İngiliz Muhitler Cemiyeti, Amerikan Muhitler Cemiyeti yani kurtuluşu bir tür Devletin altında gören pek çok cemiyet vardı. Bu makus talihi büyük önder Atatürk yıkıp atmıştır. Türk Milletinin en büyük talihi o dönemde bağrından Atatürk gibi bir lider çıkarmak ve o lideri de takip etme basireti göstermektir, bu çok önemlidir. 200 yıllık kara talihimiz Atatürk’le değişmiştir, Cumhuriyet aynı zamanda Türk Milletinin medeniyet yarışı dışında kalmasının son verildiği tarihtir bir diğer anlamı da budur. Çünkü medeniyet yarışında biz son 200 yıldır hep geride kaldık, ne üretebildik, ne satabildik, eğitimde en gerilerde olduk. Cumhuriyet kurulduğunda okuma yazma oranımız yüzde 6 idi, bugün yüzde 92-95 arasında. toplu iğne üretemiyorduk, toplu iğne ve çiviyi yurt dışından ithal ediyorduk. Cumhuriyet Türk Milletinin tarih dışı kalmış olan kaderini tekrar tarihin içine çekme günüdür” dedi.
Konuşmaların ardından paraşüt, halk oyunları ve çeşitli spor gösterileri ile cumhuriyet koşusu yapıldı. Tören, yarışmalarda dereceye girenlere ödül verilmesi ve resmi geçitle sona erdi.