ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Türkiye için istikrar, barış ve süreklilik umduğumu söylüyorum” dedi. Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu aradı; “Demokrasiye inanıyoruz, Türk demokrasisine destek veriyoruz” dedi. ABD Başkanı Obama da hükümeti destekleme çağrısı yaptı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: Türkiye’deki olaylara ilişkin reel zamanda bilgiler alıyoruz. Her türlü ölümcül çatışmadan uzak durulması ve tüm sorunların anayasa çerçevesinde çözülmesi gerek” dedi.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland: “Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünrlüğünü savunan Avrupa Konseyi’nin bir üyesi olan Türkiye’de
demokratik olarak seçilmiş liderleri devirmeye yönelik herhangi bir eylem kabul edilemez” dedi.
ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye’de yaşanan olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, tüm tarafların demokratik yollarla işbaşına gelmiş hükümeti destekleme ve soğukkanlılık çağrısı yaptı.
İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden yayınlanan duyuruda, İngiliz hükümetinin Ankara ve İstanbul’daki gelişmelerden kaygı duyduğu belirtilerek, Ankara’daki Büyükelçiliği’nin durumu yakından izlediği kaydedildi.
Bildiride, Türkiye’deki İngiliz vatandaşlarının evlerinden çıkmaması ve sakin olması çağrısında bulunuldu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin demokratik kurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısı yaptı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştüğünü kaydeden NATO Genel Sekreteri, Türkiye’deki olayları yakından ve endişe izlediğini belirtti.
Stoltenberg, açıklamasında “İtidal, sükunet ve Türkiye’nin demokratikkurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyorum. Türkiyedeğerli bir NATO müttefikidir” dedi.
Avrupa Birliği (AB), Türkiye’de yaşanan olaylarla ilgili soğukkanlılık ve demokratik kurumlara saygı çağrısı yaptı.