ASUMAN ARANCA/ANKARA
Anayasa Mahkemesi (AYM), ”Kadın olduğu için işten çıkarıldığını” öne süren bir kişinin başvurusunu haklı buldu ve “Cinsiyet ayrımcılığı” yapıldığına karar verdi. AYM, bu konuda adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine de hükmetti.
AYM’nin kararına konu olay, 2009 yılında Antalya’da yaşandı. Özel bir şirkette çalışan Ayla K., kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle, amiri konumundaki H.A’dan şikayetçi oldu. Yapılan yargılama sonucunda, hakaret ettiği sabit olduğu gerekçesiyle H.A para cezasına çarptırıldı. Kısa süre sonra da Ayla K, işten çıkarıldı. Bunun üzerine Ayla K, iş akdinin haksız yere feshedildiğini belirterek işe iade davası açtı. Şirket ise, davayı kazanmasına karşın Ayla K’yı işe geri almayarak tazminat ödedi.
CİNSİYET AYRIMCILIĞI
Ayla K, aynı olayda amire hakarette bulunan bir erkek çalışan da olduğunu, ancak bu kişinin değil kendisinin işten çıkarıldığını savunarak yeniden dava açtı. Bu dava ise Antalya 4. İş Mahkemesi’nce reddedildi. Yerel Mahkemenin kararı da Yargıtay tarafından onanınca Ayla K, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Ayla K, başvurusunda cinsiyet ayrımcılığına uğradığını, yerel mahkemece verilen kararların gerekçesinde bu konuya hiç değinilmediğini öne sürdü.
Başvuruyu kabul eden AYM, Ayla K.’nın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Kararda, ayrımcılık yasağıyla ilgili tazminatı ödenmesi gerektiğine vurgu yapılarak, “Başvurucunun cinsiyet ayrımcılığı temeline dayalı olarak işten çıkarıldığı, işverenin eşit davranma yükümlülüğüne aykırı davrandığı iddiaları, ilk derece mahkemesi kararında tartışılmamıştır” denildi. AYM, mağduriyetin giderilmesi ve yeniden yargılamanın yapılması için dosyayı Antalya 4. İş Mahkemesi’ne gönderdi. Yerel mahkeme yeniden yapacağı yargılamada AYM’nin gerekçelerini dikkate alarak, haksızlığa uğrayan kadının tazminat talebini değerlendirecek.