Reyhanlı havaya uçtu.
Yayın yasağı getirildi.
Suruç’ta canlı bomba patladı.
Yayın yasağı getirildi.
Musul konsolosluğu basıldı.
Yayın yasağı getirildi.
Ankara garında katliam yapıldı.
Yayın yasağı getirildi.
Kilis’te okula roket düştü.
Yayın yasağı getirildi.
Sultanahmet’te canlı bomba.
Yayın yasağı getirildi.
Ankara’nın göbeğinde askeri servis araçları hedef alındı.
Yayın yasağı getirildi.
*
TRT World’ün canlı yayınında Kilis’e katyuşa roketi düştü, ciyuvvv diye sesi duyuldu, branggg diye patladı, anbean naklen yayınlandı.
*
Yayın yasağı filan getirilmedi!
*
900 kilometrelik Suriye sınırımızın toplu iğne başı büyüklüğündeki yerinden canlı yayın yapacaksın, koordinat versen anca bu kadar olur, roket o saniye gelip, tam oraya, kameranın önüne düşecek. Ne tesadüf di mi?
*
900 kilometrelik Suriye sınırımızın tam o noktasından tam o saniyede canlı yayın yapan başka televizyon kanalı var mı? Yok… Canlı yayından vazgeçtik, o sırada orada muhabiri, kamerası olan televizyon veya haber ajansı var mı? Yok… Sadece kim var? TRT World.
*
ntv’den cnntürk’e kanal d’den star’a kadar, televizyonların tecrübeli haber ekipleri nerede? Sur’da İdil’de, haberin olduğu yerde… Sadece TRT World nerede? Kilis’te, haberin olacağı yerde.
*
Hissi kablel vuku herhalde.
*
E nedir bu TRT World, merak etmişsinizdir haliyle.
*
Türkiye’nin en yeni haber kanalı, sadece dört ay önce uydu yayınına başladı. Sayın ahalimiz seyretmese de olur, yeter ki dünya seyretsin diye, İngilizce yayın yapıyor.
*
TRT’nin merkezi Ankara’da, TRT World’ün merkezi İstanbul’da… Bu kanalın fikir babası, asrın liderimiz… Zaten slogan olarak da, asrın liderimizin icat ettiği “dünya beşten büyüktür” sloganını kullanıyor. Kurumsal rengi ne? Elbette, asrın liderimizin en sevdiği renk, turkuaz.
*
Muhabirleri BBC, CNN, El Cezire gibi kanallardan transfer edildi. Kilis’e roket düştüğü saniyede canlı yayında bulunan Francis Collings mesela… İngiliz’dir, eskiden BBC’de çalışıyordu, genellikle spor programları filan sunuyordu ama, aslında, ileri seviyede Arapça bilir, Suriye’nin başkenti Şam’da ortadoğu politikası üzerine eğitim aldı, Lübnan’da serbest gazeteci kimliğiyle belgeseller yaptı, BBC’den önce kısa adı BFBS olan British Forces Broadcasting Service, yani, İngiltere savunma bakanlığına ait, majestelerinin silahlı kuvvetleri televizyonu’nda çalışıyordu. Bu arkadaş, dünyanın en prestijli televizyonu BBC’den ayrıldı, daha prestijli bulmuş olmalı ki, bizim TRT’ye geçti, TRT World’ün muhabiri oldu. Bismillah işbaşı yaptı, 52 senelik TRT tarihinde ilk defa canlı yayında roketi denk getirdi.
*
Bu enteresan haber kanalımız yayın hayatına başlarken, TRT’den sorumlu başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan, şu enteresan açıklamayı yapmıştı.
*
“Algı savaşı yaşanıyor. Uluslararası odaklar iletişim kanalları üzerinden algı operasyonu yürütüyor. TRT World, yapacağı yayınlarla, Türkiye’nin menfaatlerine hizmet edecek, Türkiye’nin mesajını dünyaya iletecek, Türkiye’nin tezlerini anlatacak.”
*
Ne diyelim…
Cümleten hayırlı algılar, hayırlı tezler, hayırlı mesajlar dilerim.