Merkez Bankası Başkanı olduktan sonra iki ay üst üste faiz indiren Murat Çetinkaya’nın bu ay da 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Çetinkaya, böylec göreve geldiği günden bu yana her toplantıda faiz indirimine gitmiş olacak. Ancak artan petrol fiyatları ve yeniden yükselişe geçen enflasyonun önümüzdeki aylarda Çetinkaya’ya indirim fırsatı vermeyeceği belirtiliyor. 23 Haziran’da İngiltere’de yapılacak AB üyeliği referandumundan iki gün önce 21 Haziran’da toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz indirimini masaya yatıracak.
FED’in bu yaz harekete geçmesinin çok zor olduğunun görülmesi ile eli rahatlayan Çetinkaya’nın 50 baz puanlık yeni bir faiz indirimi yapabileceği dile getiriliyor. Böylece tek faiz uygulamasına
geçmek isteyen banka faiz koridorunu da iyice daraltmış olacak. Uzmanlar, enflasyonun yüzde 7 seviyelerinde olduğuna dikkat çekerek Merkez Bankası’nın manevra alanının giderek daraldığına işaret ediyor. Hareket alanı iyice daralan Çetinkaya, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmayı da dikkate alarak faiz indirimlerine bir süre ara verebilir.
Şubat,mart, nisan ve mayıs aylarında faiz koridorunun üst bandında toplam 1.75 puanlık indirime giden Merkez Bankası faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini ise yüzde 7.50’de tutuyor. Faiz koridorunun üst bandı ise yüzde 9.50 seviyesinde bulunuyor.
AŞIRI İNDİRİMDEN TL ZARAR GÖREBİLİR
ABN Amro kıdemli ekonomisti Peter de Bruin,Merkez Bankası’nın bir kere daha gecelik borç verme faizinde 50 baz puan indirimyapmasının beklendiğini belirterek “Para politikasının daha fazla genişletilmesi için muhtemelen daha fazla alan olmayacağını” söyledi. De Bruin “Maalesef,Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini aşma riski bulunuyor, özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın para politikasının daha da genişletilmesi yönünde baskıları sürerken” yorumunda bulundu. De Bruin,Merkez Bankası’nın para politikasını gereğinden fazla genişletmesinin Türk Lirası’nda yeni bir zayıflama yaratabileceğini belirterek, bu durumun Merkez Bankası politikalarının tersine dönmesine neden olabileceğini vurguladı. Uzmanlar,Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesinden sonra İngiltere’de sandıktan ayrılık kararı çıkması durumunda TL’nin zor duruma düşeceği belirtiliyor.
BREXIT PİYASALARA YÖN VERİYOR
İngiltere’nin 23 Haziran’da yapılacak referandumda Avrupa Birliği’nde (AB) kalıp kalmayacağını oylayacak olması piyasalar açısından önemli bir endişe kaynağı olmaya devam edecek. İngiltere’nin AB’den ayrılma yönünde bir adım atması durumunda hem İngiltere, hemde AB siyasetten, ticaret ve savunmaya kadar birçok alanda yeni düzenlemeler gündeme gelebilir. Bu da ayrılığın piyasalar üzerindeki etkilerinin aylar süreceği anlamına geliyor.
YATIRIMCILARIN TERCİHİ ALTIN
Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin referandum geçen hafta piyasaların ana gündemi oldu. Artan riskten kaçış eğilimi güvenli liman olarak görülen altının öne çıkmasına neden oldu. Küresel piyasalara paralel hareket eden Borsa İstanbul geçen hafta yüzde 1.89 değer kaybetti. Dolar yüzde 0.45 yükselirken, Euro 0.33 değer kazandı. Riskli varlıklardan kaçanların güvenli liman olarak gördüğü altın ise haftanın en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Kapalıçarşı’da 24 ayar külçe altın yüzde 1.60 Cumhuriyet Altını yüzde 1.50 değer kazandı. Bu hafta İngiliz seçmenin tercihlerini gösterecek anket sonuçlarının AB’den ayrılmaya işaret etmesi durumunda altının ons fiyatı 1.350 dolara kadar yükselirken, gram altının 125 lirayı aşabileceği ifade ediliyor.
ENFLASYON İNDİRİM FIRSATI VERİYOR
Büyük merkez bankalarının, IMF ve Avrupa Birliği’nin olası bir Brexit için teyakkuza geçtiğine dikkat çeken Global Menkul Değerler Kıdemli StratejiMüdürü Gökhan Uskuay, “Türkiye’de Brexit’e karşı bir hazırlık yok. Salı günü Merkez Bankası toplantısında alınacak karar aslında Türkiye’nin tutumunu da gösterecek.Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında normal koşullarda çekirdek enflasyonda yaşanan iyileşme nedeniyle 50 baz puan düşürebilir. Fakat perşembe akşamı İngiltere’de yapılacak referandumdan Brexit çıkması durumunda kur üzerinde ciddi
bir baskı ile karşılaşabiliriz” dedi.
Avrupa borsalarının Brexit ile çalkalanmasına karşın, TL ya da Borsa İstanbul’un bunu yeterince fiyatlamadığını vurgulayan Uskuay, “Brexit’in gerçekleşmesi durumunda TL ve borsa ciddi bir volatilite yaşanabilir. Daha yüksek bir olasılık verilen AB’den ayrılığın gerçekleşmemesi halinde piyasalarda yükseliş ise sınırlı olacaktır” diye konuştu.
GRAM ALTIN 125 LİRAYA DOĞRU HAREKETLENİR
Alnus Yatırım Menkul Değerler Stratejisti Dr. K. Dağhan Gökçe, son dönemlerde TL’de oynaklığın artmasının faiz koridorunda daraltmanın devam etmesi gerektirdiğini belirtti. Gökçe “Bu çerçevede 50 baz puanlık indirim bekliyoruz” dedi. Gökçe,Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında yapacağı indirimin TL adına değerleme sağlıyor olsa da, Brexit belirsizliğinin borsada ve kurlar üzerinde etkisinin hissedileceğini dile getirdi. Gökçe “Dolar için 2.91-2.92 lira önemli destek bölgesi, yukarı tarafta ise 2.9540 ve 2.9750 lira direnç bölgeleri olarak dikkat çekiyor. Altının yukarı yönlü hareket etmesini bekliyoruz. Önümüzdeki hafta altının ons fiyatı yeniden 1.300 dolar seviyesini aşarak 1.323 doları test edebiliriz. Kapalıçarşı’da gram altın yeniden 125 liraya doğru tırmanabilir” diye konuştu.
BREXIT ALTIN VE DOLARI DALGALANDIRACAK
VENBEY Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün, haziran ayını çok önemli hale dönüştüren olaylar silsilesindeki en önemli gelişme olan İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının
oylanacağı referandum haftasına girdiğimizi belirtti. Ürkün, “Brexit referandumu için yeni haftada açıklanacak anketler ve referandum kampanyalarının yeniden başlaması durumunda yaşanacak gelişmeler önemli olacak. AB’de kalma taraftarlarının arttığına işaret edebilecek sonuçlar küresel piyasalarda rahatlama etkisi yaratabilir. Referandumdan Brexit kararı çıkması küresel piyasalarda çok daha sert satışları beraberinde getirir. Ayrıca İngiliz Sterlini yüzde 10-15 arasında değer kaybedebilir. Ayrıca Euro Bölgesi ülkelerinde büyüme endişelerinin artması ile Euro’da sert geri çekilmeler görülecektir” dedi.
Ürkün, referandumda İngilizlerin AB’de kalma yönünde bir tercih kullanmalarının piyasalar üzerindeki etkisinin ise zayıf olacağını vurguladı. Ürkün, “Perşembe akşamı ayrılma yönündeki sonuçların etkisiyle altının ons fiyatı 1.315-1.340’a doğru yükselebilir. Tersi durumda altın 1.250- 1.230’a doğru geri çekilecektir” diye konuştu. Salı günü Merkez Bankası’nın 50 baz puanlık faiz indirimine gidebileceğini vurgulayan Ürkün, “Merkez Bankası’nın İngiltere’deki referanduma bakmaksızın faiz indirimine istekli olacağını düşünüyoruz. İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda dolar 3.00-3.05 liraya doğru gider” dedi.
İNDİRİM ÖLÇÜSÜZ OLURSA PİYASALAR TEDİRGİN OLUR
Buhafta Borsa İstanbul’un yükselişine destek olabilecek en önemli etkenin Merkez Bankası’nın atacağı adımlar olduğuna dikkat çeken Alan Menkul Değerler Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk şunları söyledi: “21 Haziran’da Merkez Bankası’nın faiz oranı kararına ilişkin 50 baz puanlık indirim beklentisi mevcut.
Geçtiğimiz hafta global bazda gelişmelerin etkisiyle yön arayışı içinde olan Türk Lirası cinsinden varlıkların seyrinde bu hafta Merkez Bankası’nın alacağı kararlar etkili olacaktır. Ancak indirimin 50 baz puanın üzerinde olması durumunda ‘Merkez’in daha fazla cephanesi kalmadı’ ya da ‘Daha fazla manevra alanı kalmadı’ gibi bir algıya neden olabileceğinden, Türk Lirası varlık değer kaybına uğrayabilir. Bununla birlikte geçtiğimiz hafta yurtdışı gelişmelerinde fiyatlamalarda baskın karakter olması nedeniyle Merkez’e ilişkin beklentileri hafta başından itibaren fiyatların içerisine girecektir.” İngiltere’deki referandum tarihi yaklaştıkça piyasalarda baskının yeniden artabileceğini ifade eden Öztürk “Sandıktan AB’den ayrılma yönünde bir sonuç çıkması halinde,mevcut durumda oluşan panik daha da artabilir” diye konuştu.
MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİNE ARA VERİR
Son dönemlerin en hareketli haftasını yaşayabileceğimizi ifade eden IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, “23Haziran’da yapılacak Brexit referandumu
öncesi piyasada güvenli varlıklara olan talebin arttığını görüyoruz. Altın ETF’lerine yatırım2.5 senenin en yüksek seviyesine ulaşırken, sterlinin son 1 aylık volatilitesi 2008 krizindeki seviyelere geldi” dedi. İngiltere’nin tercihini Avrupa Birliği’nden ayrılma yönünde kullanması durumunda Avrupa borsalarında ciddi değer kayıplarının devam edeceğini vurgulayan Nalbantlı, “Altın fiyatlarında ise 1.375 dolar seviyesine yükseliş görülecek. Borsa İstanbul’da satış, kurda ise yükseliş şeklinde Brexit’ten nasibimizi alabiliriz” diye konuştu. Referandumdan önce gözlerin Merkez Bankası’na çevrileceğini dile getiren Nalbantlı, “Son üç toplantıda üst bantta 125 baz puan indirim yapan Merkez Bankası, bu toplantıda yapacağı 50 baz puanlık faiz indiriminden sonra sadeleştirme adımlarına ara verebilir. Haziran ayı itibarıyla enflasyonda yeniden yükseliş görebiliriz. Son dönemde yükselen petrol fiyatları ve asgari ücret artışının iyiden iyiye ekonomiye girmesi, yükselişi destekleyecek göstergeler arasında yer alıyor” dedi.
FED MERKEZ’İN ELİNİ RAHATLATTI
KAPİTAL FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “21 Haziran’da Merkez Bankası toplantısını izleyeceğiz. Nisan vemayıs aylarında enflasyonun yüzde 6.5 bandının hemen üzerinde gerçekleşmesi Merkez Bankası’nın elini güçlendiren bir durum. Aynı zamanda FED’in faizleri daha yavaş artıracağı algısının da yükselmesi,Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam etmesini olası kılıyor” dedi. Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizinde 50 baz puanlık bir indirime gidebileceğini ifade eden Ertan, “Tabii faiz indirimleri devam ettikçe Merkez Bankası’nın hareket alanı da kısıtlanıyor. Bu durumun uzun vadede TL’de değer kaybına neden olması ve enflasyonu tetiklemesi endişelerimiz mevcut” diye konuştu. Erkan, Brexit nedeniyle küresel piyasalarda artan volatilite ve haziran ayında baz etkisi nedeniyle enflasyonda muhtemelen artış görülecek olmasının negatif faktörler olduğuna dikkat çekti.