Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, birçok şehrin deprem riski altında olduğunu söyleyerek, “Ülkemizin depreme karşı kentsel dönüşümü başarı ile gerçekleştirilmesi lazım. Türkiye’de 99 depremi öncesi inşa edilen yapıların yaklaşık yarısını yeniden dönüştürüp yapmamız lazım.Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, birçok şehrin deprem riski altında olduğunu söyleyerek, “Ülkemizin depreme karşı kentsel dönüşümü başarı ile gerçekleştirilmesi lazım. Türkiye‘de 99 depremi öncesi inşa edilen yapıların yaklaşık yarısını yeniden dönüştürüp yapmamız lazım. Büyük depreme hazırlıklı olmamız lazım” dedi.
MÜSİAD Karabük Şubesi tarafından düzenlenen istişare toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedat Gürgen ve Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Murat Oral konuşmacı olarak katıldı.
MÜSİAD Karabük Şube Başkanı Ahmet Nur, bu yıl üçüncü istişare toplantılarını yaptıklarını söyleyerek, çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
“Büyük depreme hazırlıklı olmamız lazım”
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan,Türkiye’nin bir kentsel dönüşüm gerçeği olduğunu söyleyerek, “Coğrafi açıdan ülkemiz riskli bölgede yer alıyor. Doğudan, batıya uzanan fay hatları üzerine birçok şehrimiz kuruldu. Birçok şehrimiz başta Marmara bölgesi olmak üzere deprem riski altında. Ülkemizin depreme karşı da kentsel dönüşümü başarı ile gerçekleştirilmesi lazım. Bilgilerime göre Türkiye‘de 99 depremi öncesi inşa edilen yapıların yaklaşık yarısını yenide dönüştürüp yapmamız lazım. Büyük depreme hazırlıklı olmamız lazım. Türkiye‘de 6-7 milyon adet konutu, yapıyı yenileyerek depreme dayanıklı hale getirmemiz lazım. Gelecek büyük bir depreme aksi halde hazırlıksız yakalanmış oluruz. Onun için Bakanlık ve hükümet olarak bunun hazırlıkları içindeyiz. Hedefimiz yıllık yaklaşık ülke çapında 500 bin konutu yenilememiz gerekiyor. O açıdan bakıldığından inşaat sektörü ülkemizin vazgeçilmez sektörüdür. Ülkenin lokomotif olarak niteleyeceğimiz sektörlerden bir tanesi ve en başta gelmekte” dedi.
“Piyasada demir bulamıyoruz”
Geçtiğimiz yıl inşaat sektörünün her şeye rağmen yüzde 7,2 büyümeyi başardığını da aktaran Ceylan, “Bu yıl daha da büyük olacak. Gerek genel ekonominin büyümesi gerekse inşaat sektörünün büyümesi bunu gösteriyor. Bugünlerde inşaat sektörü açıldı ama piyasada demir bulamıyoruz. Niye, diyorlar ki, yurt içi talep arttı. İnşaatçılar hızlı bir şekilde referandum sonrası yatırımlarına hız verince demire olan talep arttı. Demir fiyatları bin 500 liradan 2 bin 200 liralara dayandı. Demir çelik sektörümüz üçte ikisini ihraç etmek durumunda olduğumuz bir sektör. Üçte biri yerli talebe yetişen bir sektör. İnşaat sektöründe büyük bir taleple karşı karşıya kalındı. Özellikle referandum sonrası büyük yatırımcılar yatırım kararlarını bekletiyorlardı, referandum sonrası da bu kararlarını yatırıma yönlendirdiler. Demir çelik üretimi geçen yıla göre yüzde 12-15 arasında artmasına rağmen yurt içi talebi karşılayamıyor. Demir çelik üreticileri yurt içi talebi karşılamıyoruz diyor. Bir taraftan dış ihracat bağlantısı da yapılmış. Bu ekonominin toparlanmakta olduğunun olumlu yönde başta inşaat sektörü olmak üzere her alanda inşallah gelişmesini göreceğiz” diye konuştu.
Gürgen: “1999 depreminden önce biz bina yapmasını da çok bilmiyormuşuz”
Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedat Gürgen ise, bugün itibariyle Türkiye‘de riskli binalarda 500 bin sınırına yaklaşmış durumda olduklarını söyleyerek, şunları kaydetti:
“500 bin binanın girişimcilerin marifeti ile kanunda ufak tefek teşviklerle birlikte dönüştürüldüğünü görüyoruz. Bunun dönüşüme her halde bire bir değil bire üç hesap etsek 1.5 milyon yeni konutun üretilmesi demek. 5 yılın içerisinde 500 bin konutun dönüştürülmesi iyi bir rakam ama bizim için yeterli rakam değil. Türkiye‘de yaklaşık 6,5 milyon konutun dönüştürülmesi gerekiyor. Türkiye felaketlerle karşılaşan bir ülke. Her tarafta depremleri yaşıyoruz. Her türlü felaketin üst üste geldiği bir ülke burası. Depremler, sel, çığ düşme ve heyelanlar var. En kötüsü de bizim niteliksiz konutlarımız var. Bunların her biri zaten afetlerin felaket olmasına sebebiyet veren unsurlar. Açıkça söylemek gerekirse 1999 depreminde önce biz bina yapmasını da çok bilmiyormuşuz. 1999 meydana gelen depremde yıkım bunun göstergesi oldu.”
Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Murat Oral da Bakanlığın inşaat yönetmelikleri ile ilgili hazırlanan taslak hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Toplantı soru cevap ile son buldu. – KARABÜK