Dolar ve borsa yeni yıla hızlı bir başlangıç yaptı. Dolar 2.97 TL’nin üzerini görürken Borsa İstanbul yüzde 1.69 düştü
Çin’de fabrika aktivitesi Kasım ayından da sert bir şekilde üst üste onuncu ay daralarak, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2016 yılında daha istikrarlı bir yola gireceğine dair umutları azalttı. Asya borsaları ve para birimleri Çin’de fabrika aktivitesinin daralması ve yuanın değer kaybetmesiyle zayıflarken, petrol fiyatlarında Suudi Arabistan ile İran arasında artan gerilimle beraber yüzde 3’e varan artışlar yaşandı.
HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, Suudi Arabistan ile İran arasında başgösteren gerginlik ve Çin verisi nedeniyle piyasaların yeni yıla olumsuz bir eğilimle başladığını söyleyerek, “Jeopolitik riskler petrol ve altın fiyatlarında da yukarı yönlü bir harekete neden olmuş durumda. Çin’de ise son dönemde dengelenme yönünde gelen veriler yüreklere su serpmişken bugünkü veri daralmanın sürdüğüne işaret etmesi nedeniyle hayalkırıklığı yarattığı. Bu dakikalarda Çin borsa endeksi yüzde 7 düşüş kaydetmiş ve işlemler otomatik olarak durmuş durumda. Bu olumsuz havanın gün içerisinde tüm saat dilimlerine yansıması bekleniyor” dedi.
Hisselerdeki satışlar, Çin’de imalatın üst üste 10. ay daraldığını gösteren verilerin ülke ekonomisinin 2016’ya daha istikrarlı gireceği beklentilerine darbe vurmasıyla hızlandı.
BORSA İSTANBUL SERT DÜŞTÜ
Hem Çin Borsası’ndaki sert düşüş hem de İran ile Suudi Arabistan arasında artan tansiyon Borsa İstanbul’da sert satışlara neden oldu. Borsa İstanbul günü yüzde 1.69 kayıpla 70.518 puandan tamamladı.
ABD borsaları da güne kayıpla başladı. Açılışta, Dow Jones Sanayi Endeksi 193,12 puan (yüzde 1,11) azalışla 17.231,91 puana, Standard & Poor’s 500 Endeksi 24,26 puan (yüzde 1,19) düşüşle 2.019,68 puana geriledi. Nasdaq Teknoloji Endeksi de 113,13 puan (yüzde 2,26) değer kaybederek 4.894,28 puan oldu.
Analistler, New York borsasında endekslerin Suudi Arabistan ile İran arasında yaşanan gerilimin ve Asya borsalarındaki hızlı düşüşün ardından güne yoğun satışlarla başladığını belirterek, ABD’de bugün açıklanacak imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve ISM imalat endekslerinin takip edileceğini kaydediyor.
Perşembe günü Dow Jones Endeksi yüzde 0,90, S&P 500 Endeksi yüzde 0,95 ve Nasdaq Endeksi yüzde 1,15 değer kaybetmişti.
EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN 2. PARA BİRİMİ TL OLDU
TL, gelişmekte olan ülke para birimleri içerisinde Brezilya realinin ardından dolar karşısında en çok değer kaybeden 2. para birimi oldu. Sabah saatlerinde Çin’den gelen olumsuz imalat sanayii verileri ve Çin borsasının yüzde 7 kayıp gördükten sonra işleme kapatılması, küresel piyasalarda da riskten kaçış eğilimi yarattı.
Bu bağlamda güvenli varlıklar değerlenme eğilimi gösterirken, gelişmiş ülke faizlerinde de tahvillere girişten kaynaklı düşüş yaşandı. Küresel hisse senetleri ve gelişmekte olan ülke para birimleri de değer kaybetti. Tabii küresel piyasalardaki oynaklığın artmasında diğer önemli etken de İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerginlikten kaynaklı olan jeopolitik riskler oldu.