DSİ Genel Müdürü Murat Acu, DSİ’nin yürüttüğü taşkın önleme ve dere ıslah projeleri ile tarım alanlarının ve yerleşim yerlerinin taşkın riskinin azaltıldığını belirterek Karabük genelinde çalışmaların hızlandığını söyledi.DSİ Genel Müdürü Murat Acu, DSİ’nin yürüttüğü taşkın önleme ve dere ıslah projeleri ile tarım alanlarının ve yerleşim yerlerinin taşkın riskinin azaltıldığını belirterek Karabük genelinde çalışmaların hızlandığını söyledi.
Genel Müdür Acu, “Yaptığımız çalışmalar, aynı zamanda şehir merkezlerine, ilçelere de ayrı bir güzellik katıyor. Son yıllarda Bakanımızın da talimatıyla sırasıyla estetiği, emniyeti ve ekonomiyi ön plana çıkaran dere ıslahlarını hayata geçiriyoruz. Bunu yaparken Belediyeler ile beraber aynı zamanda mesire alanları da meydana getirmeyi hedefliyoruz. Biz ıslah ediyoruz, belediyelerde vatandaşlarımızın rahat nefes alacağı mesirelik alanları inşa ediyorlar. “dedi.
DSİ Genel Müdürlüğünün Karabük‘te 2016 yılında taşkın riskini azaltmak için 23. Bölge Müdürlüğü ve Dış Bölge Müdürlüklerinden temin edilen makine parkı ile Taşkın Kontrol ve Rusubat Temizlemesi İçin toplu makinalı çalışma yaptığını belirten Acu, “2016 yılında, Karabük İl merkezi ve ilçeleri kapsayan çalışmalar kapsamında Yenice ilçesi Şeker deresi yatak tanzimi ve taş tahkimatı, Safranbolu İlçesi Toprakcuma köyü Araç deresiyatak tanzimi ve taş tahkimatı çalışmaları tamamlanmıştır. Toplu makinalı çalışmalar Safranbolu ilçesi Bostanbükü köyü araç deresi yatak temizliği ve taş tahkimatı işi kapsamında 2017 yılında da devam etmektedir” diye kaydetti.
DSİ Genel Müdürü Acu,açıklamasında ayrıca, “Bu çalışmalar kapsamında 11 bin metre dere ıslahı, 161 bin 409 metreküp kazı, 62 bin 110 metreküp yükleme, 36 bin 749 metreküp taş tahkimatı, 1 milyon 229 bin 275 metreküp taşıma yapılmış olup devam etmekte olan Bostanbükü köyü araç deresi toplu çalışması yüzde 70 fiziki gerçekleşme seviyesine ulaşmıştır. Hava koşullarının uygun olması durumunda Nisan 2017 tarihi itibariyle iş tamamlanmış olacaktır. Çalışmalar tamamlandığında 5 köy, 42.3 hektar tarım arazisi (sera-bahçe-tarla) ve yerleşim yerlerinin taşkın riski azaltılmış olacaktır” dedi.
2017 toplu makinalı çalışma programı kapsamında Ovacuma deresi yatak tanzimi ve taş tahkimatı yapılmasının planlandığını da belirten Genel Müdür Acu, yapılan çalışmalarda makine parkına ait 21 adet iş makinası, 1 adet treyler çekicisi ve Dış Bölge Müdürlüklerinden gönderilen 12 adet iş makinası olmak üzere toplam 34 adet iş makinası ile çalışmalar yapıldığını da kaydetti. – KARABÜK