Karabük’te Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) ve Altınsafran Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından “Rengimiz Türkiye, Hazırız Geleceğe” sloganıyla bu yıl 10’uncusu düzenlenen “Uluslararası Öğrenci Buluşması” gerekleşti.Karabük’te Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) ve Altınsafran Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından “Rengimiz Türkiye, Hazırız Geleceğe” sloganıyla bu yıl 10’uncusu düzenlenen “Uluslararası Öğrenci Buluşması” gerekleşti. Farklı ülkelerden gelerek kentte okuyan öğrenciler yöresel ürünlerini sergiledi.
Safranbolu Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğe, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Özbekistan, Mısır, Çad, Yemen, Irak, Suriye ve Filistin gibi 46 ülkeden öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan Karabük Valisi Mehmet Aktaş, Karabük‘te 2 bine yakın yabancı öğrenciyi misafir etmekten dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.
Türkiye’nin son yıllarda birçok alanda çok ciddi atılımlar gerçekleştirdiğini anlatan Vali Aktaş, “Bu atılımların en önemlilerinden bir tanesi de şüphesiz eğitim ayağıdır. Ülkemizde eğitim seviyesi ve kalitesi, geçmiş dönemlerle kıyaslanmayacak derecede çok üst seviyelere çıkarıldı. Bu kapsamda her ilimizde en az bir tane olmak üzere yaklaşık 200 tane üniversite kuruldu. Bu üniversitelerden bir tanesi de Karabük Üniversitesi. Oldukça genç bir üniversite ve 10 yıllık bir üniversite ama Türkiye‘nin en başarılı ve en büyük üniversitelerinden biri haline gelmiştir. Karabük Üniversitesinde yaklaşık 50 bin öğrenciden 46 farklı ülkeden 2 bini misafir öğrencilerden oluşuyor. Bu misafir öğrencilerimiz tabi ki, burada eğitim yuvasında akademik eğitimlerini alıyorlar ama bence ondan da önemlisi 100 yıllarca dünyaya adaletle nizam vermiş kadim bir medeniyeti, Türk medeniyetini de içinde yaşayarak öğrenme fırsatı buluyorlar. Misafir öğrencilerimizin çok büyük bir ekseriyeti gönül coğrafyası dediğimiz Orta Doğu‘dan, Uzak Doğu‘dan, Kafkaslar’dan, Balkanlar’dan Afrika‘ya kadar oluşan coğrafyanın daha öncesinde siyasi olarak da bir arada bulunduğumuz toplumların kardeş milletlerin evlatları. İnşallah buradaki bu geçirdikleri zaman ve aldıkları eğitim bilinciyle Allah’ın izniyle önümüzdeki yıllarda da daha önce olduğu gibi yine dünyaya el birliğiyle nizam vereceğiz, adaletle dünyada yeni bir düzen kuracağız Allah’ın izniyle” dedi.
Konuşmanın ardından Kuran-ı Kerim tilaveti okunduktan sonra yabancı öğrenciler kendi ülkelerinin yöresel halk oyunları gösterisi yaparak, şiir ve şarkılarını söyledi. Vali Aktaş, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar ve diğer katılımcılar açılış kurdelesini kesti.
Vali Aktaş ve beraberindekiler, ülkelerin kültürel, tarihi ile ekonomik değerlerini tanıtıcı statlarını gezerek yöresel yemeklerinden tattı.
Etkinlik kapsamında en büyük ilgiyi ise Filistin ile Suriye stantları çekerken, bazı vatandaşlar ise Filistin ile ilgili duygularını ifade eden notları hazırlanan bir panoya astı – KARABÜK