Habertürk Gazetesi’nden Balçiçek İlter’e konuşan şarkıcı Erol Evgin, ‘Demokrasi bize fazla’ deyip Aysun Kayacı’nın verdiği örneği hatırlattı. Evgin, “Okuma yazma bilmeyen, oyuna parmak basan bir kardeşimizle, ablamızla, annemizle 3 üniversite bitirmiş birinin birer oy hakkı olması adaletli mi geliyor size sorarım. Hiç hakça değil”şeklinde konuştu.
Aysun Kayacı, 2008 yılında katıldığı bir televizyon programında ‘Benim oyumla çobanın oyu aynı mı?’ diye konuşmuş ve tartışmaların fitilini ateşlemişti.
İşte Erol Evgin’in röportajından o bölüm!
-Haber bülteni izlemiyorsunuz yani?
Beni izlemiyorsunuz. İzlememek lazım aslında ama olmuyor tabii, sizi izliyorum. Bu ülkede demokrasinin en iyi çözüm olduğu konusunda şüphelerim var.
-Ne olmalı peki?
Daha iyisi yok maalesef, bulunamadı ama… Galiba eğitimli ülkeler için iyi bir çözüm demokrasi. Bize fazla geliyor. Bir manken kızımız “Dağdaki çoban ile benim oyum bir mi?” olacak demişti hatırlarsanız… Hoş değil o tanım ama şunu düşünüyorum; Okuma yazma bilmeyen, oyuna parmak basan bir kardeşimizle, ablamızla, annemizle 3 üniversite bitirmiş birinin birer oy hakkı olması adaletli mi geliyor size sorarım. Hiç hakça değil.
-Hak tam da bu değil mi? Eşitlik?
Bana adaletli gelmiyor bu durum. Herkes seçebilmeli tabii. O parmak basan ablamız muhtarını seçsin, biraz daha iyi eğitim alanı belediye başkanını seçsin.
-Çok seçkinci bir tavır değil mi bu?
Eşitlik nerede kaldı? Neyin eşitliği? Öbür tarafta eşitlik oluyor mu? Hakça bir durum mu? Bu ülkede eğitim açısından eşitlik var mı? İnsanlara aynı imkânları sunabiliyor muyuz? Bakın kadınların gücüne… Siyasetçiler bunun önemini kavrasalar, siyasetin merkezine oturtsalar müthiş başarılar kazanacaklar. Ama yapmıyorlar. Neden? İktidarları, güçleri ellerinden gider diye yapmıyorlar. Cehaletin korktuğu kadındır. Kadın öğrenirse çocuğu da öğrenir. O yüzden kadınları cahil bırakmak birilerinin işine geliyor. Eğitimde eşit fırsat yaratmazsanız eşitlik nerede kaldı? Önce herkesi eğitelim sonra “demokratız” diye ortaya çıkalım.