Üniversitemiz Tıp Fakültesi ev sahipliğinde, Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Optik, Refraksiyon ve Az Görme Rehabilitasyonu (ORR) Birimi tarafından 7 – 9 Ekim tarihleri arasında düzenlenen “11. Esat Işık Uygulamalı Optik, Refraksiyon ve Az Görme Rehabilitasyonu Kursu” tamamlandı.
Gözlük muayenesinin incelikleri, gözlük camlarının özellikleri ve az görme rehabilitasyonu ile ilgili konuların işlendiği teorik kurslar Karabük Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu’nunda, uygulamalı kurslar ise KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirildi.
“Gönül gözü görmeyen can gözünü neylesin”
Cumartesi, KBÜ Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan kursun açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kürtül, etkinliğin önemine dikkat çekerek az görme sıkıntısı yaşayan insanların karşılaştığı sıkıntıların ele alınmasının çok değerli olduğunu söyledi. Kürtül ayrıca, bir önceki gün etkinliğin açılışında Prof. Dr. Sait Eğrilmez tarafından gerçekleştirilen konserden de çok etkilendiğini ifade ederek şunları söyledi: “Sait Hocam bizlere, dinleyerek büyüdüğümüz Anadolu’nun mayasında var olan ve içinde hekimliğin de olduğu bir demet sundu. Dün yapılan bu sunumdan çok etkilendim ve duygulandım. Orada rahmetli Âşık Veysel’in sözünde dikkatimi çeken bir şey oldu; bu da dünkü etkinliğin bir öğretisi olarak kalbime yazıldı: ‘Gönül Gözü görmeyen, Can Gözünü neylesin’ Türkülerde bu söze bir vurgu vardı. Ben de bunu belirterek gönül gözü ile görmenin önemine değinmek istedim.”
“Oftalmoloji Derneği 4.500’ün üzerinde üyesi olan tek göz hekimleri derneğidir”
Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), Optik, Refraksiyon ve Az Görme Rehabilitasyonu (ORR) Birimi Başkanı ve Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Büyükyıldız, Oftalmoloji Derneği’nin 4 bin 500’ün üzerinde üyeye sahip tek göz hekimleri derneği olduğunu belirtti. Büyükyıldız, Uygulamalı Optik, Refraksiyon ve Az Görme Rehabilitasyonu Kursu’nun Ege Üniversitesi’nin dışında ilk kez farklı bir üniversitede düzenlendiğine de dikkat çekti ve bir sonraki toplantının da İstanbul’da yapılacağını duyururdu. Büyükyıldız, katılımcılara Safranbolu ile ilgili çekmiş olduğu görsellerden oluşan bir tanıtım sunumu da gerçekleştirdi.
“Karabük, sosyal ve kültürel anlamda etkinliğimize katkı sağladı”
Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Genel Başkanı Dr. Reha Ersöz ise konuşmasında 11.’sini düzenledikleri bu programın büyük bir özveri ile gerçekleştirildiğini söyledi. Ersöz sözlerini şu şekildi sürdürdü: “Ülkemizin her yerinden hatta yurtdışından gelen hocalarımız programları aksatmamak adına büyük bir çaba gösterdiler. Programımız yılda 4 defa olmak üzere Ankara ve İstanbul ağırlıklı devam edecektir. Buraları ilk defa görüyorum. Sosyal ve kültürel anlamda sahip olduğu doğal güzellikleri ile burası ayrı bir katkı sağladı bizlere.”
KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Erkan Doğan da bu tür toplantıların devam etmesini arzuladığını belirterek, kursiyerlere başarılar diledi.
Açılış konuşmalarının ardından kursiyerlere Karabük Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu’nunda çeşitli konularda 11 teorik kurs verildi.
Pazar günü ise KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniğinde uygulamalı verilen kurslarla program tamamlandı.