Karabük’te el sanatları üzerine her kesimden insana ücretsiz kurslar veren İpek boncuk evindeki bayanlar, eskiyen kadın çorabından, kilime, perdeye kadar birçok ürünü çöpe atmaktan ziyade geri dönüşüm sayesinde yeni ürünler elde ediyor.Karabük’te el sanatları üzerine her kesimden insana ücretsiz kurslar veren İpek boncuk evindeki bayanlar, eskiyen kadın çorabından, kilime, perdeye kadar birçok ürünü çöpe atmaktan ziyade geri dönüşüm sayesinde yeni ürünler elde ediyor.
Kullanılmayan veya deforme olmuş birçok üründen faydalanan kursiyerler çantadan farklı süs eşyalarına kadar yeni ürünler elde ediyor.
Karabük Demir ve Çelik İşletmelerinden mezun olan 65 yaşındaki Mihriban Zabun, evde biriktirdiği eski kadın çoraplarını keserek iple haline getirdikten sonra ortaya çıkardığı birbirinden değişik el ve pazar çantaları ile dikkat çekiyor.
Eskiyen ürünlerle uğraşarak onlardan yeni bir şeyler üretmeyi sevdiğini kaydeden Mihriban Zabun, “Kendini yaşlandım ben yapamam benden geçti gibi düşünmesinler. Öğrenmek her yaştadır. Bir şeylerle uğraşsınlar. Eğer bir şeyle uğraşmayınca bu sefer hastalıkları ile uğraşıyor. İnsanlar ellerindeki eskiyene ürünlerini atmasınlar. İnternette bile o kadar çok şeyler var ki oradan bilgiler alabilirler. Bizim gibi kursa gelerek ders alabilirler. Biz var olan eskiyen bir şeyi atmak yerine onu yeniden değerlendiriyoruz” dedi.
El Sanatları öğreticisi Hatice İpek, ise, kursiyerlerle birlikte iken eskileri değerlendirmenin kendiliğinden oluştuğunu söyleyerek, “Bulduğumuz bir şeyi dönüşümü yapan değerlendirmeyi seven insanlarız. Satın almak değil elindekini de değerlendirmek adına çok güzel işler ortaya çıkıyor. Zamanımızı değerlendirerek eskiyi yeniye dönüştürdüğümüz için bize ayrı bir motive veriyor. El sanatları öğretmeni olarak gerekten bir şeyi üretmek ortaya koymak çok güzel bir duydu. İnsanları tüketmekten ziyade üretmeye teşvik ediyoruz. Sadece maksat ticaret değil sanatsal bir atölye ile bu tarz etkinliklere yer veriyoruz” dedi. – KARABÜK