Karabük’te apandis ameliyatı sonrası vücudunun enfeksiyon kapması sonucu hayatını kaybeden Kadir Orhan’ın ailesi, ihmalkarlık yapıldığı iddiası ile savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Edinilen bilgiye göre, 14 Ağustos akşamı şiddetli karın ağrısı sonucu avukat arkadaşı ile birlikte Karabük eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden 27 yaşındaki Kadir Orhan’a burada yapılan ilk teşhiste apandis patlaması teşhisi konuldu. O gece ameliyata alınan Orhan, taburcu edildikten sonra evinde rahatsızlanınca tekrar hastaneye başvurdu. 3 gün boyunca hastanede serum ve iğne yapılarak geri gönderilen hasta Cuma günü gece tekrar hastane aciline başvurdu. Burada Acil doktorunun yapılan tetkik ve filmler sonrası vücudun enfeksiyon kaptığını belirlemesi üzerine yeniden ameliyata alınan Orhan, sabaha karşı hayatını kaybetti. Oğullarının ölüm haberini alan yakınları hastanede sinir krizleri geçirdi. Oğlunun ölümünde ihmalkarlık olduğu iddiası ile baba Hakkı Orhan Cumhuriyet Savcılığı’na giderek doktor hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcının incelemesinin ardından Orhan’ın kesin ölüm nedeninin belirlenmesi üzerineAnkara Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.
Olayla ilgili olarak Cumhuriyet Savcısı Kadir Orhan’a ait hastane giriş ve ameliyatla ilgili bütün dosyalarına el koyarak soruşturma başlattı.
“TÜRKİYE BURASI, BEN BABAYIM”
Oğlunu kaybeden acılı baba Hakkı Orhan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun ameliyattan sonra taburcu edilerek eve gönderildiğini ancak daha sonra rahatsızlanınca 3 gün boyunca hastanede sadece serum ve iğne yapılarak geri gönderildiğini ve ilgilenilmediğini söyledi.
Baba Orhan, “3 gündür buraya gelip gidip serum yapıp göndermişler. Bu hastanede en ufak bir apandis ameliyatından 27 yaşındaki çocuğumu ben kaybediyorsam bu hastaneyi buraya kurmasınlar. Birde sözde büyük hastane. Türkiye burası, ben babayım, baba” diyerek gözyaşlarına boğuldu.
“İHMALDEN DOLAYI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK”
Kadir Orhan’ın avukat arkadaşı Orhan Gülbağ ise 14 Ağustos Cuma günü arkadaşını hastaneye getirdiğini ve apandis ameliyatı olduğunu kendisinin de bir gece refakatçi olarak yanında kaldığını belirterek, “Ameliyat sonrası hastanede iki gün bir şey yoktu ilaç ve serum sayesinde. Akabinde eve gidiyor daha sonra rahatsızlanınca acile geliyor ve burada serum yapıp gönderiyorlar. Bir zaman sonra artık konuşamamaya başlıyor ve yine acilde serum iğne ile geçiştiriyorlar. Ardından tekrar fenalaşınca yeniden ameliyata alıp yoğun bakıma aldılar. İlk ameliyat sonrası yapılması gereken vücuttaki pis kanın atılması işlemi yapılmadığından vücuda bulaşınca hayatını kaybetti. Olayla ilgili ihmal olduğundan savcılığa suç duyurusunda bulunduk” dedi.
“3 GÜN GELİP GİTTİK İLGİLENMEDİLER”
Amca Mustafa Orhan ise, yeğeninin rahatsızlanınca kendisini aradığını ve arkadaşı tarafından Acil’e başvurduğunu söyleyerek, “Acile gittikten sonra beni tekrar aradı ve apandisten dolayı ameliyata gireceğini söyledi. Ameliyata girdi ve çıktı iki gün sonra taburcu ettiler. Çarşamba günü kontrole çağırdılar, baktılar bir şey yok deyip geri gönderdiler. O akşam evde rahatsızlanınca Acil’e getirdik ve burada akciğerlerinde ufak bir enfeksiyon var dediler. Antibiyotikle geçer dediler. Eve gelince sabaha karşı yine rahatsızlanınca Perşembe günü tekrar hastaneye geldik. Ameliyat yapan doktorun ameliyatı olduğundan başka bir doktora gösterdik. Film ve tomografi çeken cerrah doktor bizlik bir şey yok deyip göğüs cerrahına gönderdi. O da baktı benlik bir hasta değil ve genel cerrahın, ameliyatı yapan doktorun bakması lazım dedi. Ameliyat eden doktora tekrar gittik tahlillere baktı serum yazayım acilde yaptırın yarın muayeneye gelin dedi. Cuma günü tekrar muayene getirdik yeniden tahlil ve film istedi. Hastanın benle alakası kalmamış dedi ve göğüs doktoruna gönderdi. O da baştan sona baktı ameliyattan önce her şeyin temiz olduğunu ne olduysa ameliyattan sonra olduğunu ve göğüs alanında sıvı toplandığını ve burada cihaz olmadığından büyük şehre gitmemiz gerektiğini söyledi. Sevk yapın dedim ben yapamam ameliyat ettiği doktora gitmeniz gerek deyince hemen doktorun yanına gittim ama izne çıkmış hemen. Tekrar göğüs doktoruna geri geldim ve diğer doktorun izne çıktığını söyleyince serum yazayım en azından ağrısını dindirir dedi. Biz de serum yedikten sonra eve gittik ve çocuk gece tekrar rahatsızlanınca ambulansla tekrar hastaneye geldik. Acilde bayan doktor bize bağırıp çağırıp bu hastayı bu zamana kadar niye getirmediniz diye kızdı. Biz de 3 gündür gelip gittiğimizi söyledik. Nasıl ilgilenmezler böyle şey olur mu diye kızdı. Daha sonra göğüs ve genel cerrah doktorunu çağırdı. Vücudunun enfeksiyon kaptığını ve bekleyecek bir dakikası bile yok acil ameliyata alıp bölgeyi temizlememiz lazım dediler. Doktorlar ellerinden geleni yaptılar ama bugün sabaha karşı kaybettik. Bunun üzerine savcılığa gidip ilk ameliyatı yapan doktor hakkında şikayetçi olduk. Ölüm sebebi; ihmalkarlık. Bu hastayı oradan oraya göndermeleri sonucu kaybettik. Hasta üç gündür hastaneye gelip gidiyor ilgilenmiyorlar ve enfeksiyon kapmış” ifadesinde bulundu.
ÖLÜM BELGESİNDE BÜYÜK HATA
Öte yandan, apandis ameliyatı sonrası vücudunun enfeksiyon kapması sonucu girdiği ikinci ameliyat sonrası hayatını kaybeden Kadir Orhan’ın hastane tarafından düzenlenen ölüm belgesinde de büyük bir hataya imza atıldı. Orhan’ın yakınları ellerine verilen ölüm belgesinde, Orhan’ın hastanede değil evde öldüğü ve doğal ölümle hayatını kaybettiğini görünce ikinci şoku yaşadı. Yakınlarının bu hatayı fark etmesi üzerine hastane yetkilileri evrak düzenlenirken hata oluştuğunu ifade ederek düzelteceklerini belirtti.
ANNENİN FERYADI
Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde temizlik görevlisi olarak çalışan acılı anne Döndü Orhan’ın feryatları ise yürekleri dağladı.
Savcının incelemesi sonra Ankara Adli Tıp Kurumu’na gönderilen oğlunun tabutunu gören anne gözyaşları içinde “Kurtaramadım seni ben, kurtaramadım, çok uğraştım. Bakmadılar sana, şimdi niye gönderiyorlar Ankara’ya. Sen beni bırakıp nerelere gidiyorsun. Ben senin için çok uğraştım” diyerek feryat etti. Gözyaşlarına boğulan anneyi eşi ve oğlu Mehmet Orhan teselli etmeye çalıştı.
Öte yandan abisini kaybeden acılı kardeş Mehmet Orhan ise hastanenin acil kısmına yalın ayak koşarken, arkadaşları olay çıkarmaması için güçlükle durdu.
“İHMAL VE KASIT OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”
Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Yönetici Doç. Dr. Alaaddin Polat, üzgün olduklarını söyleyerek, “Olayda herhangi bir ihmal veya ilgisizlik varsa her türlü bilgi ve belgeyi savcılığa vereceğiz. Bu konuda hasta yakınları müsterih olsun. Biz ihmal ve kasıt olmadığını düşünüyoruz ve inanıyoruz. Şu an savcılığa intikal etmiş soruşturmada her türlü bilgiyi, belgeyi ve açıklamayı vermekte mükellefiz” dedi.