Karabük Üniversitesi (KBÜ) Uluslararası İlişkiler Kulübü öğrencileri “Dünyada Artan Enerji İhtiyacı ve Türkiye’nin Enerji Politikaları” konulu bir konferans düzenlendi.Karabük Üniversitesi (KBÜ) Uluslararası İlişkiler Kulübü öğrencileri “Dünyada Artan Enerji İhtiyacı ve Türkiye’nin Enerji Politikaları” konulu bir konferans düzenlendi.
15 Temmuz Şehitler konferans salonunda düzenlenen konferansta konuşan Eski Devlet Bakanı Yüksel Yalova, 1069 yılında Uygur Türklerinden Yusuf Has Hacib’in Doğu Karahanlı hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han’a atfen yazdığı ve takdim ettiği Kutadgu Bilig eserine değindi.
Tarihin en önemli toplumsal sözleşmesi denildiğinde Jean Jacgues Rousseau hatırlandığını ifade eden Yalova sözlerini şöyle sürdürdü:
Yusuf Has Hacib
“Ama bence Yusuf Has Hacib’in yazdığı Kutadgu Bilig’tir. Kutadgu Bilig’de devlet eşittir hakan, hakan eşittir, yurttaştır. Devlettin yurttaşından yasalara uyma, vergi ödeme ve dost bildiğini dost, düşman bildiğini düşman bilme gibi istekleri vardır. Yurttaş da yasaların adil olduğunda vergi ödeyeceğini ve can, mal güvenliği olduğunda da dostu dost, düşmanı düşman bileceğini söyler.”
Yalova, uluslararası arenada yarışta önlerde olabilmenin, yapılacak en önemli şeyin bilime, ilime yatırım yapmak olduğunu söyledi.
Elektirik enerjisi önemli
Teknolojinin hızla ilerlediğine dikkati çeken Yalova şöyle devam etti:
“Dünyada gelişmiş ülkelerin harcayacağı su miktarı bile belirlenmekte, kaynakların sınırsız olmadığının farkındalar. İsveç’te çöp yok çünkü geri dönüşümü iyi kullanmaya başladılar. Tarımda gen teknolojisi geldi, ‘nanoteknolojisi’ diye bir kavram ortaya çıktı. Kentler akıllı oldu, 40 sene önceki otomobile bindiğimizde rahatsız oluyoruz. İki gün elektrik kesintisi olsa dayanamayız.
Eskiden lüks lambası zenginlik alametiydi. Video kasetler tarih oldu artık her yerde televizyonlar var. Bunların olması için de elektriğe ihtiyacımız var.”