KBÜ’de Bölgesel Güvenlik Krizi Toplantısı
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Sergiy Korsunsky, Rusya’nın açık bir şekilde Ukrayna’ya savaş açtığını söyledi.
Büyükelçi Korsunsky, Karabük Üniversitesinde düzenlenen Bölgesel Güvenlik Krizi başlığında ‘Türkiye ve Ukrayna için Zorluklar ve Tehlikeler’ konulu konferans verdi.
Hamit Çepni salonunda yapılan konferansta konuşan Büyükelçi Dr. Sergiy Korsunsky, Türkiye’nin her zaman Ukrayna’ya destek verdiğini ve 400 yıldır bu ilişkilerin devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’nin desteği şuan bizim için çok önemli. Bugün Ukrayna’da olan aslında Rusya Federasyonu tarafından yapılan bir savaş ve Kırım işgal altında. Bu işgali ne Türkiye ne de Ukrayna kabul ediyor. Kırım toprakları Kırım Tatarlarına ait olup onlar Ukrayna vatandaşıdır. 23 sene boyunca Kırım tatarları hiçbir sıkıntı çekmiyordu ve kendi dillerini rahatlıkla kullanıyordu.”
Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki teröristlere para ve silah desteği verdiğini anlatan Korsunsky, şunları söyledi: “Bunlar pasifik bir terörist olup hiçbir politikayı tutmuyor. Ukraynalı asker için 100, üst rütbeliler için bin dolar alıyorlar. Sınırda büyük çantalarla bu teröristlere Rusya para gönderiyor. En son dün gece yaşanan bir olay var. Teröristler doğudaki askeri bölgeye saldırdı ve sadece saldırmakla kalmayıp askerlerin anne ve babalarını önlerine siper ediyorlar.”
“NATO ÜYESİ OLSAYDIK ONLARA GÜVENEBİLİRDİK”
Yaşadıkları bu sorunun sadece Ukrayna’nın sorunu olmadığını belirten Korsunsky, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü Ukrayna, 1994 yılında nükleer silahlardan arındı. Dünyada ABD ve Rusya’da sonra 3 büyük nükleer silah bizdeydi bunları teslim ettik. İngiltere, Fransa, Rusya Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusunda bize söz vererek bölünmezliğini ilan etmişlerdi. Bu ülkelerin garantilerine biz inandık. Bugün bizim toprak bütünlüğümüz bozuldu. 20 sene boyunca uluslarası sistem bu doküman üzerinden inşa edilmiş.”
Uluslararası sistemin artık çöktüğünü anlatan Korsunsky, sözlerine şöyle devam etti: “Her ülke artık kendi güvenliğini düşünmeye başladı. Eğer Ukrayna NATO üyesi olsaydı NATO’ya güvenebilirdik. Eğer o ülke NATO’nun üyesi değilse toprak bütünlüğü nasıl korunacak. Gürcistan 2008’de Rusya ile savaş yaşayarak işgal edilmişti. Azerbaycan ile Almanya arasındaki savaşta yüzde 20 toprağı işgal altında kalmıştı. Gürcistan ve Azerbaycan nükleer silah sahibi olsaydı bu durum ortaya bile gelmezdi. Rusya Kırım’ı işgal ettikten sonra bu mantık ortaya çıkıyor. Eğer biz Türkiye açısından bu duruma bakarsak, Türkiye NATO üyesi ve orada askeri güçten dolayı ikinci büyük ülke konumunda. Bu çok iyi bir durum ve fırsat. Rusya yüzünden bir çok ülke bizi savunamadı.”
Yakında uluslararası güvenlik sisteminde yani Avrupa Birliği Güvenlik Konseyi tarafından yeniden bir değişikliğe gidileceğini belirten Korsunsky, şunları söyledi: “Nükleer silah hazırlıkları ile ilgili konuşmalar ortaya çıkacak. Bu Türkiye için geçerli. Ukrayna’nın durumu Putin tarafından uluslararası sisteme karşı yapılan bir şey. Rusya Kırım’ı işgal ederek, savunması siz Kosova’yı işgal ettiniz diyor. Bu durum Ukrayna ve Rusya arasında olan bir şey değil. Daha geniş sınırları kapsıyor. Bu bizim için çok büyük bir acı. Ukrayna ve Rusya arasındaki sınır iki bin kilometrekare. Rusya’ya güvendiğimiz için bu sınırı çok iyi savunmadık. Buyüzden bu saldırıya çok acı olarak baktık. Biz dik duracağız savaşmak istemiyoruz. 25 Mayıs’ta yeni devlet başkanımızı seçtik ve bu sorunları çözeceğine inanıyoruz.”
TEK YOLUMUZ AVRUPA
Yakında Avrupa Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalayacaklarını belirten Dr. Sergiy Korsunsky, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’nin son 50 yıldır AB üzerinde yaşadığı tecrübeyi çok iyi inceledik. Bu kolay olmayacak ama bizim için başka seçenek yok. Ukrayna AB ülkesi ve bizim tek yolumuz Avrupa. Ondan sonra güvenlik sorunlarına bakacağız. Türkiye ile Ukrayna arasında enerji sorunlarını çözmeye çalışacağız. Eminim gelecekte Türkiye ve Ukrayna stratejik ortak olacak. Ukrayna sizin dostunuz.”
Haber Kaynağı: iha