Maliye Bakanı Ağbal: 459 milyar lira vergi geliri tahsilat hedefimiz var
MALİYE Bakanı Naci Ağbal, “2016 yılında bizim ortaya koyduğumuz yaklaşık 459 milyar lira vergi geliri tahsilat hedefimiz var. Bu hem cari dönem tahakkuklarından, hem de geçmiş dönem takipli alacaklarından kaynaklanıyor. Bizim mutlaka ve mutlaka bütçe kanununda konulan bu hedefi yakalamamız lazım” dedi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Afyonkarahisar’daki Güral Termal Otel’de düzenlenen ‘2016 Yılı Çalışma ve Hedeflerinin Değerlendirilmesi Toplantısı’na katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Ağbal, Ak Parti hükümetlerinin bütçe disiplini ve mali disiplini sağlamasında vergi gelirleri tahsilatından elde edilen başarının büyük payı olduğunu söyledi.
Bütçe gelirleri hedefinin önemine değinen Bakan Ağbal, son 3- 4 yıllık süreçte bütçe açığının milli gelire oranla yüzde 1.2 ile 1.3 aralığında devam ettiğini kaydetti. 2016- 2018 döneminde orta vadeli programda bütçe açığını yüzde 1’in altına çekmeyi öngördüklerini aktaran Bakan Ağbal, bunu elde edeceklerine inandığını anlattı. Kayıt dışı ekonominin yüksek bir seviyede olduğunu vurgulayan Bakan Ağbal, Ak Parti hükümetleri döneminde kayıt dışı istihdamın yüzde 52’den 32 seviyesine geldiğini belirtti. Kayıt dışı ekonominin, ekonomi içindeki payının azalması gerektiğine değinen Bakan Ağbal, “Kayıt dışı ekonominin seviyesi yüzde 6- 7 oranında, bu dönemde azalmış olsa da aslında Türkiye’nin kayıt dışı ekonomisi halen yüksek oranlarda. Dolayısıyla bununla bizim mücadele etmemiz gerekiyor ve kayıt dışı ekonomiyi bizim hızla aşağı çekmemiz lazım” dedi.
‘MERDİVEN ALTI İŞLETMELERİ BİR BİR KAYDA ALMASI LAZIM’
Vergisini ödeyen mükelleflerin kayıt dışı çalışan ya da vergi ödemeyen mükelleflerden şikayetçi olduğunu söyleyen Bakan Ağbal, vergisini ödeyen mükelleflerin haklı olduğunu vurguladı. Haksız rekabetin önlenmesi açısından kayıt dışı ekonomi ile vergi ödemeyen mükelleflerin vergi ödemesinin sağlanması gerektiğini kaydeden Bakan Ağbal, “Bütün birimlerin çok aktif bir şekilde sokağa çıkıp, hayatın içerisine girip, iktisadi hayatta olanları takip edip, kayıt dışı kalmış bu merdiven altı işletmeleri bir bir kayda alması lazım” diye konuştu.
‘BORCUM OLDUĞUNU O ANDA ÖĞRENDİM’
Borçların vatandaşa zamanında, borç vadesi gelmeden ve vade geçer geçmez bildirilmesi gerektiğine işaret eden Bakan Ağbal, başından geçen bir olayı şöyle anlattı:
“Geçen gün benim başıma bir olay geldi. Araç muayenesi yaptıracağız, muayene alanına gidildi veya randevu alınacak, oradakiler demiş ki ‘Trafik para cezası var ödememişsiniz.’ Ben de girdim internete anında ödedim. Şimdi ben borcum olduğunu o anda öğrendim. Trafik para cezası olduğunu ve ödenmediğini o anda öğrendim. Birisi bana o anda değil de daha önce söyleseydi herhalde bu parayı o zaman öderdim. Burada şunu söylemek istiyorum; vergisini gününde ödemek isteyen vatandaşlarımız var, çoğu zaman bunlar borçlarını çok geç öğreniyor. Yani araç muayenesi olmazsa ben belki hiç öğrenmeyeceğim. Bizim mutlaka Gelir İdaresi Başkanlığı olarak vergi borcu olur olmaz o borcu mükellefe hemen bildirmemiz gerekiyor.”
VERGİ TAHSİLAT HEDEFİ 459 MİLYAR TL
Devletin 1 kuruş bile alacağı varsa bunun takibinin önemli olduğunu söyleyen Bakan Naci Ağbal, borç takibinin vatandaşın borcunu ödemesi için gayret sarf etmesini sağlayacağını aktardı. Borcunu ödemek isteyen ancak taksitlendirme ya da süre isteyen mükellefe yardımcı olunmasını da isteyen Bakan Ağbal, ödeme emirlerinin bu açıdan sıkı takiple hemen gönderilmesini istedi. Borcunu ödemek isteyen mükelleflere yasalarca tanınmış kolaylıklar olduğunu da hatırlatan Bakan Ağbal, vergi geliri tahsilat hedefinin yakalanması için yoğun gayret edilmesini istedi.
Tahsilat oranının hedefin üstüne çıkması gerektiğini düşündüğünü anlatan Bakan Ağbal, “2016 yılında bizim ortaya koyduğumuz yaklaşık 459 milyar lira vergi geliri tahsilat hedefimiz var. Bu hem cari dönem tahakkuklarından hem de geçmiş dönem takipli alacaklarından kaynaklanıyor. Bizim mutlaka ve mutlaka bütçe kanununda konulan bu hedefi yakalamamız lazım. Onun için cari dönem tahakkuk tahsilat oranını daha yukarı çekmemiz lazım” dedi.
‘GAYRETİMİZİ YAKIN VADEDE OLUŞMUŞ OLAN TAKİPLİ ALACAKLARA VERECEĞİZ’
Vadesi yeni geçmiş alacakların tahsilatının daha kolay olduğunu söyleyen Bakan Naci Ağbal, “İlk odaklanmamız gereken alan vadesi henüz geçmiş yakın dönem alacaklar. Bu alacakların tahsil edilme potansiyeli önceki yıllardan kalmışlardan daha fazla. O yüzden bütün gayretimizi yakın vadede oluşmuş olan takipli alacaklara vereceğiz. Alacağın yapısına baktığımız zaman 60- 70 bin civarında orta mükellef grubu var. Bunların borç miktarı 100 bin ile 400 bin arasında değişiyor. Bu grubu özellikle bire bir görüşme, takibe almamız gerekiyor” diye konuştu.
Bazı alacakların yapılandırılmasına ilişkin 6552 sayılı Kanun’un uygulamasında yarıya gelindiğini de açıklayan Bakan Ağbal, yapılandırma kapsamında bugüne kadar 9.7 milyar TL tahsilat yapıldığını açıkladı.
DHA