Milli eğitim Bakanlığı ve buna bağlı İl Milli Eğitim Müdürlüğünden ruhsatlı 13 tane yurt yetkilisi basın toplantısı düzenleyerek sıkıntılarını dile getirdiler.
Düzenledikleri basın toplantısında yetkilileri göreve çağıran özel yurt sahipleri, merdiven altı diye tabir edilen yurtlar bulunduğuna dikkat çekerek, Karabük Valiliği başta olmak üzere,İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte ilgili kurumları göreve davet ettiklerini açıkladılar. Özel yurt sahipleri adına bir açıklama yapan Ahmet Şahin, Karabük ve Safranbolu’da Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ruhsatlı özel yurt sahipleri olarak bakanlığın kendilerinden istediği tüm yaptırımları yerine getirdiklerini söyledi.
Şahin, yurt tabelası asıp içinde ne olduğu bilinmeyen, statüsü belli olmayan mekanların mevcut olduğunu belirterek, “ Bizler Karabük’e gelen öğrencilerimizin en iyi şekilde barınabilmesi için tüm yükümlülüklerimizi yerine getirirken,13 tane ruhsatlı yurt haricinde bulunan mekanlar ise birçok yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Bizler şunu talep ediyoruz Karabük’te ruhsatlı yurtlar haricinde öğrenci barındıran yerlerin, gerek güvenlik açısından gerekse öğrenciye düzgün, hijyenik şartların uygun olup olmadığı noktasında biz denetimlerin arttırılması konusunda talebimiz var. Bizimle aynı statüye gelmedikleri takdirde de Devletimizin koyduğu kanun ve yönetmeliklere uygun hale bu işletmeleri getirebilenler getirsin getiremeyenlerin de öğrencileri barındırma noktasında kesinlikle izin verilmemesi noktasında talebimiz var. Daha önce sayın Valimizle bir araya geldik ancak yaşadığımız sıkıntılara halen daha bir çözüm bulunmadı. Merdiven altı diye tabir edilen ve statüsünün ne olduğu belli olmayan mekanlar konusunda artık harekete geçilmesini bekliyoruz” dedi.
Önümüzdeki günlerde Karabük’te bulunan 13 adet ruhsatlı yurt sahipleri ile birleşerek,Karabük Özel Yurtlar Derneği kuracaklarının altını da çizen Şahin,” Bizimde yaşadığımız sıkıntılar ile ilgiliBursa İnegöl’de de yaşanan aynı tür olumsuzluklar yargıya taşınmış.Valilik orada ki sıkıntılar ile ilgili gerekeni yapmış ve ruhsatsız mekanlara belirli bir zaman tanıdıktan sonra gereğini yapmış.Bizlerde bunu yapmak istiyoruz.Çünkü her geçen gün sıkıntılarımız artıyor” açıklamasına yer verdi.
Şu an Karabük’te 8 bin adet özel yurtlarda barınan öğrencinin yanı sıra yeni eğitim-öğretim yılına açılacak KYK yurtları ile birlikte devlet yurdunda barınacak öğrenci sayısının 15 bin civarında olacağını bildiren Şahin,”Karabük Üniversitesinde, Karabük’lü öğrenciler ve ilçelerde ki öğrenci sayıları düşüldükten sonra geriye 35 bin civarında öğrenci kalıyor. Yani öğrenci sayısının yüzde 50’si kadar yurt mevcut.Halbuki bu oran yüzde 15’lerde olması gerekiyor.Ayrıca bizim yurtlarımızda barınan öğrenci ücretleri ortalama 500 TL’ye geliyor.Bu rakam bir öğrencinin günlük 17 TL civarında barınması demektir.Bunun içinde yemeği var,güvenliği var.Ulaşımı var.Dolayısıyla bu ücretler çok uygun.Gidip başka İllerde ki yurt fiyatlarına baksınlar. Eğer 17 Lira içerisinde tüm bu saydığımız bu hizmetler eğer pahalıysa ben bu konuyu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Yani öyle faiş bir fiyat yok. “dedi.