Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Karabük’te faaliyet gösteren ulusal ve yerel basın kuruluşlarının yöneticileri ve temsilcileri ile düzenlenen basın toplantısında bir araya geldi. Basın toplantısında FETÖ ve cemaat yapılanmalarıyla ilgili konularda zaman zaman gerginlikler yaşandı
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Karabük’te faaliyet gösteren ulusal ve yerel basın kuruluşlarının yöneticileri ve temsilcileri ile düzenlenen basın toplantısında bir araya geldi.
Üniversitenin faaliyetleri ve durumu konusunda basını bilgilendirmek amacıyla Rektörlük binasındaki Senato Toplantı Odası’nda gerçekleşen toplantıya çok sayıda basın mensubu katılırken basın toplantısında Rektör Prof. Dr. Polat ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. İbrahim Kürtül açıklamalarda bulundu.
Önceliği öğrenci, eğitim ve akademik çalışmalar olan üniversitenin basın toplantısında, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşanan süreç ile 2016-2017 Öğretim Yılı’na ilişkin bilgiler aktarıldı.
Toplantıya başlamadan önce 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminde hayatlarını kaybeden şehitlere Allah’tan rahmet yakınlarına sabırlar, bu hain ve menfur saldırıda yaralanan gazilere de acil şifalar dileyerek ve milli iradeye sahip çıkan bu necip milletin tüm fertlerine şükranlarını sunarak başlayan Rektör Prof. Dr. Polat ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. İbrahim Kürtül, 2015 – 2016 öğretim yılı başı itibariyle 47 bin 890 olduğu ve bu öğrencilerden şu ana kadar 4 bin 826’sının mezun olduğu ifade edildi.
“8 bini aşkın öğrenci yaz okuluna geldi”
Açıklamalarına yaz okuluyla devam eden Rektör Prof. Dr. Polat ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. İbrahim Kürtül, “Yaz okulunun ardından mezun sayımızın 7.500 civarı olması beklenmektedir. 2015-2016 Öğretim Yılı yaz döneminde ikinci defa uyguladığımız yaz okulu bir önceki seneye göre iki katından fazla öğrenci artışı ile gerçekleşmiştir. Geçen yıl yaz okulu dönemi şehrimizde kalan öğrenci sayısı 3.605’ti. Bu yıl 8.182 öğrenci yaz okuluna devam etmiştir. Bu öğrencilerin 805’i başka üniversitelerde eğitim gördüğü halde bizim üniversitemizi tercih ederek misafir öğrenci olarak gelmişlerdir. Türkiye genelinde Karabük Üniversitesi, yaz okulu uygulamasında öğrenciye en fazla kredi alma imkânı sağlayan üniversite olarak öne çıkmaktadır. Önümüzdeki hafta final imtihanları ile birlikte öğretim dönemi tamamlanmış olacaktır. Bundan sonraki yıllarda da yaz okulu mutad olarak uygulanmaya devam edecektir” dedi.
Rektör Prof. Dr. Polat ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. İbrahim Kürtül, Karabük Üniversitesi’nin tanıtımı iyi yapıldığı takdirde Türkiye’de okumak isteyen yabancı uyruklu öğrenci taleplerinin artacağına inandıklarını ifade ederek, “Nitekim bu konuda ciddi, planlı çalışmalar yapmaktayız ve bu gayretlerin karşılığı alınmaya başlanmıştır. Bu yıl Haziran ayında alınan ön başvurularda 450 yabancı uyruklu öğrenci kaydedilmiştir. Ayrıca 2.353 ek kontenjan için aday başvuruları alınmıştır, önümüzdeki günlerde yerleştirme neticesinde, sadece bu sene 2.450 civarında yeni yabancı uyruklu öğrenci kaydı gerçekleşmiş olacaktır. “2016 – 2017 Öğretim Yılı’nda yeni öğrenci yerleştirmelerine göre 9.909 olan kontenjanın % 93’ü doldurulmuş ve toplam 9.211 yeni öğrenciye kapımızı açmış bulunuyoruz. Cuma gününe kadar devam edecek kayıtlarla yerleşen öğrencinin tamamına yakınının kayıt olacağını düşünüyoruz. Boş kontenjanlar için Eylül ayı başında tekrar tercih yapılacağı, yatay ve dikey geçişlerle eklenecek yeni öğrencilerin olacağı düşünüldüğünde toplam yeni öğrenci sayımızın 10.000’i geçeceğini öngörmekteyiz. Bu sonuçlara göre, inşallah bu yıl öğrenci sayımız yabancı öğrencilerle birlikte 53.000 civarında olacaktır“ dedi.
“Tıp fakültesi öğrencileri bu yıl itibariyle Karabük’te okuyacak”
Bülent Ecevit Üniversitesi’nde eğitim gören tıp fakültesi öğrencileriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Polat ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. İbrahim Kürtül, “Burada, Tıp Fakültemiz öğrencilerinin de bu yıldan itibaren Karabük’te öğretime devam edeceklerini hatırlatmak faydalı olacaktır. Bilindiği üzere 2010 yılında kurulmuş olan Tıp Fakültemizin öğrencileri, altyapı ve eğitim kadrosu eksikleri tamamlanma sürecinde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde eğitim görmekteydi. Bu süreçte mevcut Öğretim üyelerimiz Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Karabük’e hizmet vermekteydi. Artık tüm hazırlıklarımızı tamamlayarak, öğrencilerimizin de bu yıldan itibaren Karabük’te eğitimlerini sürdürmelerine imkan sağladık. En yeni fakültemiz olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi, YÖK’ün aldığı 3 Ağustos 2016 tarihli kararla üniversitemiz bünyesinde kurulmuştur. Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile birlikte Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin de açılmasıyla şehrimizin ve ülkemizin sağlık hizmeti altyapısında önemli katkılar sunacağımıza inanıyoruz” dedi.
15 Temmuz gecesinden itibaren tüm Türkiye genelinde Karabük Üniversiteliler olarak öğrenciler, akademik ve idari kadroyla meydanlarda olduklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Polat ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. İbrahim Kürtül, “Biz de ilk andan itibaren, beklemeden Sayın Cumhurbaşkanımızın yönlendirmesi ile Kent Meydanı’nda toplanan halkımızın ihtiyaçları doğrultusunda sayın Valimiz ile birlikte üzerimize düşen görevleri yerine getirdik. 15 Temmuz’daki menfur saldırının henüz ilk saatlerinde milli duruşumuz, üniversitemiz web sayfasında deklare edilerek öncülüğümüz ortaya koyulmuş, iletişim kanallarımız ile tüm personelimiz meydanlara davet edilmiştir. İkinci gün akademik bir misyonu yerine getirmek amacıyla öğretim üyelerimiz cübbeleri ile meydanda halkımızın arasındaydı. Daha sonraki 25 gün boyunca personelimizin demokrasi nöbetine devamında teşvik ve her türlü kolaylık sağlanmıştır. Bu süreçte ilk dakikadan itibaren duruşunu özüyle birleştiren, eşiyle, çocuklarıyla meydanlarda sabahlara kadar milleti ile birlikte nöbet tutan, gündüz de gerek üniversitemizdeki yoğun mesaisinin başında eksiksizce bulunan tüm Karabük Üniversitesi ailesine teşekkür ederim” dedi.
Ayrıca, Karabük Üniversitesi Senatosu tarafından Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nun adının ‘15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’ olarak değiştirildiği belirtildi.
Araştırma komisyonu kurulmuş
FETÖ yapılanmasıyla ilgili 6 üye ve raportörden oluşan bir ekip kurulduğunu da ifade eden Rektör Prof. Dr. Polat ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. İbrahim Kürtül, “Bu menfur olayın sorumlusu FETÖ/PDY (FETÖ Paralel Devlet Yapılanması)’na aidiyet, irtibat ve iltisakı olan personelin araştırılması ve gerekli işlemlerin yapılması
sürecinde titiz bir çalışma yürütebilmek ve doğru sonuçlara ulaşabilmek amacıyla 6 üye, 1 raportör’den oluşan bir araştırma komisyonu kurulmuştur. Açığa alınan 68 personelimiz hakkında ilgili kurumlardan komisyona aktarılan bilgi ve belgeler incelenmiş, yapılan titiz çalışma sonucunda hazırlanan raporlar YÖK’e iletilmiştir” dedi.
YENİ AKADEMİSYEN ALINACAK MI?
Bir basın mensubunun açığa alınanların yerine yeni akademik personel alınacak mı? Derslere kimler girecek bu yönde bir çalışmanız var mı şeklindeki sorusunu Rektör Polat “ 50’nin üzerinde dersleri olan var. Bu konuda gerekli çalışmayı yapıyoruz. Sıkıntı oluşturacak ama, aşılamayacak sıkıntı yok. Bu konuda gerekli çalışmayı yaptık” diye cevapladı,.
TOPU EŞRAFA VE SİYASİLERE ATIYORUM
Daha önce gündeme gelen Safranbolu İlçesinde Sanat Üniversitesi kurulmasına ilişkin soruyu ise Rektör Polat “ Ben pas verdim topu attım. Top Safranbolu eşrafında, ileri gelenlerinde, siyasilerde. Şimdi tam zamanı. Bu konuda başka illerin büyük ilçelerinin de istekli olduğunu biliyoruz. Bana göre şimdi tam zamanı” dedi.
Karabük Üniversitesinde açığa alınanların 17/25 öncesi mi sonrası mı göreve başladıkları yönünde bir basın mensubu tarafından sorulan soruyu ise Rektör Polat “ kim önce kim sonra diye bir çalışma yapmadım. Şu bir gerçek ki alınan personelin biz akademik kariyerini, becerisini ve diğer unsurları göz önünde bulundururuz, hem biz bunların FETÖ’cü olup olmadıklarını nasıl bilebiliriz, alınlarında yazmıyor ki” diye cevapladı.
HAK YOL YAPILANMASI
Son olarak Rektör Polat hakkında kamuoyunda konuşulan Üniversite içinde Hak Yol yapılanması be Rektörün Polat’ın Hak Yolcu olduğunu dair iddialar soruldu.
Bu soruyu Rektör Polat şöyle yanıtladı: “Herkesin gönül bağı olan yerler vardır. Bu şahısları ilgilendirir. Bir kişinin siyasi bağı, gönül bağı olduğu yerler şahsını ilgilendirir, özelidir”
Bu sorunun ısrarla sorulması karşısında Rektör Polat’ın tepkili olduğu gözlendi.