Restorasyonu Tamamlanan Ulu Camii Hizmete Açıldı
Safranbolu İlçesinde Vakıflar Genel Müdürlüğünce Restore Edilen Ulu Camii Görkemli Bir Törenle Açıldı
Karabük Valisi Orham Alimoğlu, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İl Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, İl Müftüsü Halil Bektaş, İlçe Müftüsü Hasan Güneş, Ak parti Milletvekili Adayı Sedat Namal, vatandaşlar ve çok sayıda vatandaşın katıldığı Saygı Duruşu ve İstiklal marşımızın okunması ile başladı.
Kuranı Kerim Tilavetinin ardından açılış konuşmasını yapan Müftü Bektaş, Camiilerin toplumun kalbi olduğunu kaydederken, eğitim, kaynaşma, yardımlaşma gibi duyguların merkezleri olduğunu söyledi.
Bektaş şöyle devam etti; Bununla birlikte Müslümanlık anlayışında kendi mabetlerimize gösterdiğimiz saygıyı başka inançların mabetlerine de göstermişizdir. Bu anlamda İslam Dini bütün anlamıyla bir rahmet ve kalkan olmuştur. Restoresi yapılarak ibadete açılan bu camii de aynı güzellikte örneğini teşkil etmektedir. Bu güzel camimizin restorasyonunda emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyor, hayırlı olmasını niyaz ediyorum” dedi.
Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise; “ Safranbolu Ulu Camii bölge için bir merkez olma rolünün ne kadar önemli olduğu, bu camiinin kapalı olduğu sürece bir kez daha ortaya çıktı. Bie Camii bir bölgenin merkezi oluyor. Yine bu camii bir buçuk yıl kadar kapalı kaldı ve nerdeyse bu bölgede hayat durdu. İşte bu gün burada bulunana kalabalık vatandaşlarımızın camiinin yeniden hizmete girmesinden duyulan sevincin bir eseridir. Restorasyon projemizin hazırlayıcıları Karabük Üniversitesinden Yavuz Erbil ve Şeref Karakaya hocalarımıza, yine proje ekibinde olmakla beraber projeyi adeta şantiye amiri gibi takip eden değerli Mehmet Adalar beyefendiye teşekkür ediyorum. Bununla birlikte Koruma Kurulu Üyelerimiz çok önemli mesailer harcadılar onlara da teşekkür ediyorum. Vakıflar Genel Müdürümüz ve Müdürlük yetkililerine, bie önceki Valimiz İzzettin Küçük beyefendiye, yeni Valimiz Orhan Alimoğlu beyefendiye, bölge Milletvekillerimize, de şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Camiinin restorasyona alındığında Safranbolu merkez Camiinin inşaatı başlamış idi. Bir takım şer odakları bu camiyi kiliseye çevireceğimizi ve kiliseden aldığımız para ile de merkez camiini yaptığımıza yönelik bir dedikodu yaydılar. Ne yazık ki bu şaibeleri ortaya atanlar, bazı siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu yöneticileri idi. Restorasyonu tamamlana ve halkımızın ibadetine sunulan bu camide nasıl namaz kılacaklar ben Cenabı Hakka havale ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle emeği geçen herkese birkez daha teşekkür ediyor camimizin hayırlı olmasını niyaz ediyorum” dedi.
Vakıflar Genel Müdür Adnan Ertem’de ; “ Restorasyonun talimatının verilmesi sürecini yakinen takip ettim. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de ecdadın emanet ettiği bütün eserleri ayakta tutmaya çalıştıklarını bildirdi.
Safranbolu’da el atılmayan eser kalmadığını vurgulayan Ertem, kendilerine emanet edilen şekliyle eserleri geleceğe taşımak zorunda olduklarını dile getirdi. Ertem, “Daha önce apsis bölümü olarak kullanılan ama cami bünyesinde yer almayan bölümü de camiye kattık. Şu anda cami, apsis bölümüne doğru da genişledi” bilgisiniverdi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğünce son 13 yılda yaklaşık 4 bin vakıf eserinin restore edildiğini belirterek, “Eserlerin bundan sonra da mevcudiyetlerinin devamı konusunda önemli başarı elde edilmiştir” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğünce son 13 yılda yaklaşık 4 bin vakıf eserinin restore edildiğini belirterek, “Eserlerin bundan sonra da mevcudiyetlerinin devamı konusunda önemli başarı elde edilmiştir” dedi.
Safranbolu ilçesinde Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Ulu Cami’nin açılışında, 4,5 yıl vakıflardan sorumlu devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı yaptığını söyledi.
Dönemin Başbakanı Abdullah Gül tarafından 2002’de vakıflardan sorumlu tutulduğunu anımsatan Şahin, o dönem Türkiye’de ne kadar vakıf eseri ve vakıf olduğuna ilişkin envanterin bile bulunmadığını vurguladı.
Özellikle son 13 yıldır ciddi şekilde vakıfların envanterinin tutulduğunu belirten Şahin, şöyle devam etti:
“Şu anda ‘mazbut vakıf’ diye nitelenen 52 bin vakıf ve bu vakıflara bağlı, bize emanet edilmiş, Türkiye’nin her yerinde bir o kadar da vakıf eseri var. Ancak gördük ki bu vakıf eserlerinin önemli bölümü yıkılmaya yüz tutmuştu. Hatta bir çoğu işgal edilmiş. Buralardan Vakıflar Genel Müdürlüğü kira bile elde edemiyor. Dolayısıyla hemen bu vakıf eserleriyle ilgili restorasyon, onarım çalışmalarına başlamamız gerekiyordu. Son 13 yılda 4 bin civarında vakıf eserleri Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilerek, el atılarak, bundan sonra da mevcudiyetlerinin devam ettirilmesi konusunda önemli başarı elde edilmiştir.”
“Genel bütçeden bir tek kuruş almaz”
Safranbolu ve Karabük’te birçok vakıf eseri bulunduğunu anlatan Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğünün bazen restore et-işlet-devret modeliyle de eserlere sahip çıktığını bildirdi.
Şahin, Karabük’te 47 vakıf eserinin onarıldığını ifade ederek, “Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, genel bütçeden bir tek kuruş almaz. Kendi kaynaklarıyla bütün bunları yapar, kira gelirleriyle bunu yapar. Özellikle son yıllarda da önemli başarılar elde etti” dedi.
Genel Müdürlüğün sadece vakıf eserlerini onarmadığına işaret eden Şahin, şunları kaydetti:
“Şimdi memnuniyetle görüyorum ki 2 üniversite kurdu Vakıflar Genel Müdürlüğü. Benim yaşımdakiler ve benden yaşlı olanlar, İstanbul’a gittiğinde sağlık hizmeti almak için Bezmialem Vakıf Gureba Hastanesine giderdi. Şimdi Bezmialem Üniversitesi kuruldu. Bu hastane, üniversite bünyesinde sağlık hizmeti vermeye devam ediyor. Ayrıca bir başka üniversitenin kuruluşuna vesile oldu Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi. Bu üniversite de özellikle bizim geleneksel sanatlarımızın restorasyon çalışmalarını yapacak nitelikli elemanların yetiştirilmesi ve diğer alanlarda kıymetli insanları yetiştirmek için faaliyete geçmiştir.”
Şahin, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem’in şahsında tüm çalışanlara şükranlarını sunduğunu, caminin restorasyonunun kısa sürede tamamlandığını belirtti.
Vakıfların birçok amacı bulunduğuna dikkati çeken Şahin, “Fakir fukaraya sahip çıkıyorlar. Yoksul, kimi kimsesi olmayan insanlara 482 lira maaş bağlamışsınız, tebrik ediyorum. Bizim dönemimizde başlatmıştınız, şimdi devam ediyorsunuz. İlköğretimde, ortaöğretimde şu anda sanıyorum 15 bin öğrencimize burs veriyorsunuz. 2 yıldır da yükseköğrenimdeki öğrencilerimize burs vermeye başlamışsınız” ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından edilen duaların ardından kurdele kesilen camide hep birlikte Cuma namazı kılındı.
brtv.