Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, Ahilik Kültür Haftası kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinlikte kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin son temsilcileri sanatlarını icra etti.
11-17 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası kapsamında Safranbolu Eski Çarşı Pazar yerinde düzenlenen etkinliğe, Karabük Vali Yardımcısı ve Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner, sivil toplum örgütü temsilcileri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşma yapan Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, “Ahilik, sanat, ticaret ve mesleğin, kişilik ahlak ve doğruluğun bir karışımıdır. 13. Yüzyılda Anadolu’da yaşayan Türklerin esnaf ve sanatkarın dayanışmasını sağlamak ve bir araya getirmek için kurulmuş sosyo ekonomik bir Türk kurumudur. Ahlak ve sanatın böylesine birbirine pekiştiren bir kurum olan ahiliği içimizde özümsemek, yaşamak ve yaşatmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy da Safranbolu’nun bir ustalık eseri olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:
“Safranbolu’da geleneksel kültürümüzü ve husus manen devam ediyor. Ancak müzelerde görülebilen serler ve sanatlar Safranbolu’da halen ticari olarak devam etmekte. Bu zanaatların ve mesleklerin var olması ve ayakta kalması çok önemli. Bu zanaatlarımızı sürdüren ve el emeğini ortaya koyup bir şeyler üreten esnaf yapımızın sürmesi lazım. Bir o kadar da Ahi Evran’dan gelen manevi ağırlığımızda benimsememiz lazım. Geçmişte çıralıktan başlayan ve ustalığa kadar gider zanaat maalesef bugün bir miktar birikmiş parayı çeşitli vesilelerle çarşıda dükkan alıp toplanan malzemeyi dükkanda satmak değil. Bu esnaf yapısı Safranbolu’da son günlerde gelişiyor. Bundan şikayetim, telefonum sürekli komşusunu şikayet eden esnafla geçiyor. Eski esnaf ahlakı şimdi yerine komşunun şikayeti ile geçiyor. Bizler Ahilik haftasında Safranbolu’da bu hususları dikkat edilmesi gereken meseleler olduğunu düşünüyorum.”
Karabük Vali Yardımcısı ve Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak da, “Ahiliğin kuruluşu Selçuklulara kadar, az daha geriye gittiğini de Anadolu’ya gelişimize kadar gidiyor. Yeni bir yurda geliyorsunuz, ülke olacaksınız bir arada olacaksınız, millet olacaksınız, hep birlikte bir arada olacaksınız, hem üreteceksiniz hem de güzel örnek olacaksınız. Ahiliğin kuruluş amacının başında bunlar var” diye konuştu.
Törende, bakır rölyef ustası Necmettin Sadıkoğlu, ahilik kültürüne göre çıraklıktan ustalığa geçen İhsan Kalaz’a şedini kuşatarak ustalığa terfi ettiğini duyurdu.
Yılın Ahisi seçilen Nesrin Duran’a ise Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak tarafından plaket verilen törende kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin son temsilcilerine protokol tarafından teşekkür plaketi verildi.
Törende daha sonra, aralarında kalaycı, semerci, demirci ve yemenicinin de olduğu bazı mesleklerin kentteki son temsilcileri sanatlarını icra etti.
Öte yandan Esnaf Bayramı etkinliği kapsamında Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Atatürk anıtına çelenk sunularak saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.