Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, ilçede bin 300’ün üzerinde tarihi ve tescilli eserlerin bulunduğuna dikkat çekerek, kaybolmaya yüz tutmuş eserleri ortaya çıkararak restorasyon çalışmalarına başladıklarını söyledi.
Başkan Aksoy, vazgeçilmezlerin ve sürekli üzerinde durmaları gereken konulardan birinin restorasyon olduğunu vurgulayarak, “ Safranbolu’da bin 300’ün üzerinde tarihi tescilli varlığımız var. Bu varlıkların bir taşının bile eksik olmadan geleceğe aktarılması bizim en başta gelen vazifelerimiz. Sürekli bir restorayon çalışmalarını devam ettirmemiz lazım. Restorasyon dediğimiz hadise bir kere yapılıp sonra bırakılacak bir şey değil. 5-10 sene sonra aynı binayı yeniden restore etmeniz gerekiyor. Zaman bu binaları çok hızlı yıpratıyor” dedi.
İlçede kaybolmuş kültür varlıklarına da dikkat çeken Aksoy, “Geçmişte var olup yangın sebebi ve ya kullanılmadığından göçmelerinden dolayı kaybolan eserleri gündeme getiriyoruz. Geçtiğimiz yıl 23 çeşmeyi restore ettik. Şimdi 48 tane daha çeşme ile ilgili projemizi hazırladık. Bunlarla ilgili olarak Tarihi Kentler Birliğinin proje desteğine başvuruyoruz. Orada destek alarak 48 tane tarihi çeşmenin restorasyonuna başlayacağız. Merkezi olan yerlerdeki çeşmelerde osmanlı şerbeti akıtmayı hedefliyoruz. Önelikle olarak bu çeşmeleri ayakta tutarak yaşatmak arzusundayız. Bunun yanında ‘Mualimler Birliği Binası’nda da restorasyon çalışmaları başladı. Subazmadan çıkarttık. 1950’lili yıllarda yok olmuş binayı diriltiyoruz. 1920’lili yıllarda göçmüş olan Bağlar hamamını ortaya çıkarak yeniden yaptık. Bundan sonra 1322′de yapıldığı tahmin edilen, Muallimler Birliği Binası olan eski Çınar Sinemasını bu sene sonuna kadar restorasyonu tamamlayıp orayı kullanıma açarak, sinema müzesi olarak açmayı hedefliyoruz. Camilerle ilgili restorasyon çalışmalarıda devam ediyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün desteği ile çalışmalar devam ediyor” ifadesinde bulundu.