Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, ekonomik anlamda yaşanan durgunlukla ve 1 Temmuz Cuma günü itibariyle yürürlüğe girecek olan tüm işyerleri ve tüm tehlike sınıfındaki işyerleri için, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu yasasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Tümen, Ramazan aylarında gıda sektöründeki esnaflarda biraz hareketlilik yaşandığını ama genel anlamda ülke genelinde olduğu gibi durgunluğun hissedildiğini söyledi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıt olan esnaflar ve terk eden esnaflar açısından bakıldığında kayıt olanın daha fazla olduğunu ifade eden Tümen, “Sadece esnaf yönüyle baktığımızda 1999-2000-2001 krizlerinde esnaf ve sanatkarlarımız büyük miktarda faizler ödüyordu bugün Allah’a şükür yarına biraz daha iyimser bakabiliyoruz, kendimize güveniyoruz, yarın daha iyi olacak veya en azından yarın iyi olacağını düşünmesek dahi geriye gitmeyeceğimizi hissedebiliyoruz. Hem esnaflarımız açısından, hem de ülkemiz açısından bir güven ortamı var. Tabi ki durgunluklar gelip geçici, tüm esnaf ve sanatkârlarımız da ve diğer kesimlerde de hissedilir derecede bir durgunluk var. Buna Ramazan ayının vermiş olduğu bir kırılganlık diyebiliriz, daimi bir durgunluk olacağını ben düşünmüyorum. Özellikle esnaf ve sanatkârlarımız yönünden devletimizin ve hükümetimizin faizsiz kredilerden tutun cansuyu niteliğinde bazen esnafımız aracılığıyla piyasaya para pompalayabiliyorlar dolayısı ile küçük esnaf ve sanatkarlarımız da bundan faydalanıyorlar piyasaya da canlı bir para sirkülasyonu olmuş oluyor. Sunni bir kırılganlık, sunni bir durgunluk tabi ki ülkemizle ilgili, dünyada olan değişimlerle de ilgili olarak düşündüğümüzde bunu normal karşılamamız gerekir diye düşünüyorum.” dedi.
“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASININ ARTISI DA VAR EKSİSİ DE VAR”
1 Temmuz 2016 yılında uygulamaya konacak olan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında işyerlerinde hekim ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı bulundurma zorunluluğunun küçük esnafın etkileneceğini de kaydeden Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, “Geçen yıl Tuzla’da meydana gelen iş kazalarından kaynaklı olarak böyle bir yasa hazırlandı. 1 Temmuz itibariyle İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili olarak İş yeri hekimi bulundurma, hizmeti alma gibi bir yasa çıktı. Özellikle bize bağlı olan küçük Esnaf ve Sanatkârlarımız basit usül çalıştıkları için çok fazla etkilenmez ama sigortalı işçi çalıştıran işyerlerimiz bundan olumsuz etkilenecektir. Aylık bir ücret karşılığında danışmanlık hizmetleri var, inşaat sektöründe olan bu ücretlendirme gibi esnaf ve sanatkarlarımızın işyerlerinden de böyle bir ücret talep edilecektir. Tabi her işyerinde hekim bulunacak diye bir kaide yok. Bu işle ilgili belirli danışmanlık işlerinden hizmet alacağız, onunla ilgili de esnaflarımıza bilgilendirme yapacağız. Aylık cüzi miktarda bir kişi çalıştıran, üç kişi çalıştıran işyerlerimizle ilgili bir hizmet alım sözleşmesini yaptık. Tabi, az tehlikeli, çok tehlikeli işyerleri var, bizim genelde az tehlikeli işyerlerimiz çoğunlukta. Bunun faydası da var, maddi yönüyle esnafa birazcık külfet getirse de uzun vadede Avrupa Birliğine girecek olan ülkemizde AB’deki işyerleri ile uyum yönüyle düşündüğümüzde böyle bir İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının olması gerekiyordu. Bu durgun dönemde olduğu için belki birden hissediliyor ama bu iki yıldır devamlı uzatıldı, 1 Temmuz’dan sonra da uzatılmayacağı yönünde kararlar alındı, artısı olduğu kadar, eksisi de var ama biz yine de içimize sindireceğiz mecburen. Gerekli anlaşmaları yaptık, kendilerine bildireceğiz İnşallah olumsuz yönde yansımayacaktır.” dedi.