Zeynep GÜRCANLI / ANKARA
Türkiye Musul yakınlarındaki Başika kentinde yaklaşık 2 yıldır, başta Peşmerge olmak üzere, Irak vatandaşlarına IŞİD’le mücadele için askeri eğitim veriyordu. İki yıldır sessiz sedasız devam eden eğitim, Ankara’nın ani bir kararla 5 Aralık’ta Başika’ya ek askeri birlikler ve tanklar göndermesi ile, önce Bağdat yönetimi, ardından da Washington ile diplomatik kriz haline gelmişti.
Ankara, gönderdiği ek askerleri 14 Aralık’ta geri çekti. Ancak bu hamle Bağdat yönetimini tatmin etmedi. Irak Federal Hükümeti Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Türk askeri Başika’dan tamamen çekilsin” mesajı verdi. Caferi, Türkiye’nin Musul’da tek bir askeri bile kalmayana kadar “BM Güvenlik Konseyi sürecini canlı tutmaya devam edeceklerini” açıkladı. Caferi’nin “BM Güvenlik Konseyi’ni canlı tutmak” olarak bahsettiği, Konsey’in daimi üyeleri olan ABD ve Rusya’nın, devamlı alarmda tutulması ve Ankara’nın, başta bu iki ülke olmak üzere, Konsey üyelerine sürekli şikayet edilmesi anlamına geliyor.
Ankara’daki hükümet kaynakları, önce ABD Başkanı Joe Biden, ardından ABD Başkanı Barack Obama’nın devreye girmesi, Rusya’nın ise bu konuyu Türkiye aleyhine kullanma eğilimi nedeniyle, iş daha fazla büyümeden askerleri geri çekme kararı aldığını kaydettiler.
Bölgedeki askeri kaynaklara göre, Başika’da kalan Türk askerleri, bugün ya da yarın, 10 araçlık bir konvoyla kamptan ayrılacak. Geriye kalacak küçük birlik ise, kampı kısa bir süre içinde terk edecek. Böylece, yıl sonuna kadar Başika’daki tüm Türk askerlerinin geri çekilmesi planlanıyor.
SADECE KUZEY IRAK’TA ASKERİMİZ KALACAK
Başika’daki askerlerin geri çekilmesi ile, Türkiye’nin Bağdat yönetiminin kontrolü altındaki bölgede hiç askeri kalmayacak. Ancak Kuzey Irak’ta, Kürt lider Barzani’nin Başkanlığını yaptığı Özerk Bölgede Türk askeri üssü korunacak. Kuzey Irak’ta Bamerni’deki askeri üs, faaliyetlerine devam edecek.