Havelsan Genel Müdür Yardımcısı Yücel Bağrıaçık, 5 dakikalık bir saldırıda geçen yıl yaşanan elektrik kesintisi felaketinin yine yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Bu yıl 1’incisi düzenlenen ‘Kamu Bilişim Zirvesi’ Antalya’nın Kundu bölgesi’nde başladı. 2 gün sürecek zirvede bilişim sektöründen 321 katılımcı bilişim alanında yaşanan son gelişmeleri ele alacak.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Kamu Bilişim Derneği Başkanı Ensar Kılıç, derneğin temel amacının kamu bilişim sektörünü geliştirmek olduğunu açıkladı. Kamuda çalışan bilişim çalışanları arasında bilgi ve kaynakların paylaşılmasını amaçladıklarını aktaran Kılıç, “Bilgi sektöründe kamun itici bir güç olarak karşımızda durmaktadır” dedi.
“TEKNOLOJİ İLE BİRLİKTE HIZLI DÖNÜŞÜMLER YAŞIYORUZ”
Bilişim sektörü alanında kendilerine görev düştüğünü belirten Kılıç, “Birincisi kamu bilişim çalışanlarının iletişim ilerisinde olmasıdır. Karar süreçlerinde etkin rol oynamaları, sadece teknik değil kişisel gelişim en üst düzeye çıkarılması hedefimizdir. Bilgi ve teknolojik cihazların gelişmesi ile birlikte bilginin dünyada çok hızlı bir şekilde hareket ettiğini ve bunun sonucunda bilişim teknolojilerinin ciddi etkiler yarattığını hepimiz biliyoruz. Önemli olan bu etkileşimi olumlu yönünde fırsatlara dönüştürme kanaatindeyim. Teknoloji ile birlikte hızlı dönüşümler yaşıyoruz” diye konuştu.
“SADECE DÖNÜŞÜM YAPMAK YETERLİ DEĞİL”
Bilişim sektörü açısından gelişen süreçte sadece dönüşü yapmanın yeterli olmayacağını savunan Kılıç, “Bu teknolojiyi kullanırken bu yapılanların sürdürülebilirliği, maliyetler ile bu projelerin gerçekleştirilmesini sağlamak. Siber saldırılara karşı önlem alarak bu yeniliklerin gerçekleştirilmesi durumundadır. Ekonomik değer yaratmasına da bakmamız lazım. Eğer yapılan dönüşümler yeni bir ekonomik değer yaratmıyorsa 2023 hedeflerini ulaşmamız mümkün gözükmüyor. Yeni teknolojiler, yeni uygulamalar geliştirmemiz hedeflerimize ulaşmamızda önemli olacaktır” şeklinde konuştu.
“SİBER GÜVENLİK ÜRÜNLERİNİN YÜZDE 97’Sİ YABANCILARIN”
Havelsan Genel Müdür Yardımcısı Yücel Bağrıaçık ise Türkiye’de siber güvenlik alanında kullanılan ürünlerin yüzde 97’sinin yabancılara ait olduğunu belirterek, “Yüzde 3‘de yerli çözüm üretiyoruz. Bu sayıyı artırmadığımız sürece hiçbir zaman güvenli olmayacağız. Kendi çözümlerimizi kontrol edebilmek için elimizden geleni yapmak zorundayız. Değilse yeni dünyada yeni bir siber savaşta 1 dakikada her an herşeyi kaybedebiliriz. 5 dakikalık bir saldırı ile geçen yıl elektrik kesintisinde yaşadığımız felakete benzer felaketler yaşamamak için bu yüzde 97’lik orana yüzde 3’ü tersine çevirmek zorundayız” diye konuştu.
“15-20 BİN SİBER GÜVENLİK AÇIĞIMIZ VAR”
Siber güvenlik alanında duyulan elaman ihtiyacında dikkat çeken Bağrıaçık, “İnsanlarımızda farkındalık oluşması gerekiyor. Siber güvenlik uzmanlık isteyen bir alan. Özellikle savunma tarafında iseniz, eğitim çok önemli bir yer tutuyor. Bizim siber güvenlik uzmanı yetiştirmemiz lazım. 15-20 bin civarında siber güvenlik ihtiyacımız var. Üniversitelerde yatırımların buna göre yapılması gerekiyor. Bunlar yapılmadığı sürece siber savaşta geri kalırız. Sosyal medya kullanan vatandaşlarımız bilgilerini koruması yönünde daha duyarlı olması gerekiyor. Bilgilendirme olmadığı zaman vatandaş da kendi bilgilerini paylaşıyor” dedi.
Hürriyet