Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Başkanlık eden Venezuela’nın Büyükelçisi, çağrının Güvenlik Konseyi’nin mevcut üyelerinin “oy birliği ile” yapıldığını açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun daha 48 saat önce ziyaret ettiği, Güvenlik Konseyi üyesi Ukrayna bile, Türkiye’nin tezlerine destek vermedi. Yine BM Güvenlik Konseyi’ndeki Malezya ve Senegal gibi Türkiye’nin “iyi ilişkiler” içinde olduğu ülkeler de, “ateşi kes” çağrısına katıldı.
Zeynep GÜRCANLI/ANKARA
BM Güvenlik Konseyi kararı , Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında hükümet sözcüsü olarak yaptığı “BM itibarını korumalı” çağrısından hemen sonra geldi. Kurtulmuş, Rusya’nın Suriye’deki Azez’e yaptığı bombardımana dikkat çekerek, “BM’de gücü olanın her türlü katliamı yapabileceği bir zemini hazırlayacaksınız, hem de ondan sonra barış masasını kurduğunuzu iddia edeceksiniz. Bu çelişkinin ortadan kaldırılması, Birleşmiş Milletler’in itibarının korunması için de zaruridir” demişti.
VENEZUELA BÜYÜKELÇİSİ: KONSEY’DE HERKES TÜRKİYE’NİN ATEŞİ KESMESİ KONUSUNDA HEMFİKİR
Kurtulmuş’un bu açıklamasından sadece saatler sonra yapılan BM Güvenlik Konseyi toplantısında ise, Türkiye’nin Suriye’deki PYD mevzilerine top saldırısını bitirmesi konusunda ortak çağrı çıktı. Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını yürüten Venezuela’nın BM Büyükelçisi Rafael Dario Ramirez Carreno yaptığı açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi’nin tüm üyeleri Türkiye’ye uluslararası hukuka uyması konusunda çağrıda bulunmak konusunda hemfikir oldu” dedi. Büyükelçi, “BM Güvenlik Konseyi’nin tüm üyeleri bu çağrıya katılıyor mu” sorusuna karşılık da, “evet” yanıtını verdi.
SURİYE ŞİKAYET ETMİŞTİ
Türkiye’yi BM’ye Suriye şikayet etmişti. Suriye’nin BM temsilciliği tarafından BM Güvenlik Konseyi’ne yapılan başvuruda, Türkiye’nin Suriye’nin PYD kontrolündeki bölgelere yönelik hafta sonundan bu yana devam eden top atışlarının sona erdirilmesi istenmişti. BM Güvenlik Konseyi üyesi olan Rusya’nın da desteğiyle konsey, bu başvuruyu görüşme kararı aldı. BM Güvenlik Konseyi’nde konu dün masaya yatırıldı ve Konsey’den Türkiye’ye “ateşi kes” ve “uluslararası hukuka uy” çağrısı çıktı.
Rusya’nın “daimi üye” olduğu Konsey toplantısında aynı zamanda rusya’nın, Münih’te alınan çatışmaların durdurulması kararına rağmen Rusya’nın Azez ve Halep’e bombardımanı da gündeme geldi. Ancak Konsey’den bu konuda bir karar ya da çağrı çıkmadı.
DAVUTOĞLU’NUN YENİ ZİYARET ETTİĞİ UKRAYNA BİLE TÜRKİYE ALEYHİNDEKİ ÇAĞRIYA KATILDI
BM Güvenlik Konseyi’nde 5′i daimi (ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin) olmak üzere 15 üye bulunuyor. Konsey’in 10 geçici üyesi, BM üyesi ülkeler arasından coğrafi dağılım esas alınarak, 2 senelik süreler için seçiliyor. BM’de şu anda Venezuela, Senegal, Ukrayna, Malezya, Angola, Mısır, Japonya, Yeni Zelanda, İspanya ve Uruguay “geçici Güvenlik Konseyi üyesi” olarak görev yapıyorlar.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sadece iki gün önce ziyaret ettiği, Kırım’ı Rusya işgaline kaptıran Ukrayna’nın bile, Türkiye aleyhine çıkan çağrıya destek vermesi dikkat çekti.
TÜRK BÜYÜKELÇİ “KARAR YOK” DEDİ
BM Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanı Venezuela Büyükelçisi’nin açıklamasına rağmen, BM’deki Türkiye Büyükelçisi Halit Çevik ise, bunun BM Güvenlik Konseyi kararı olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Çevik, “Herkesin ayrı ayrı ifade ettiği hususları gruplayarak Konsey başkanı özetlemeye çalıştı. Ama Konsey üyeleri 15’i birden Konsey’in pozisyonu budur diye kurumsal bir karar almamış vaziyette” dedi.